Valuta's

Georgette Boele

Senior Strateeg Valuta's en Edelmetalen

Langetermijnbeeld verslechtert voor dollar

4 juni 2020 - De Amerikaanse dollar is dit jaar gestegen versus een aantal belangrijke valuta’s. Ten opzichte van een breder mandje van valuta’s is de dollar zelfs meer gestegen. Zal de dollar verder stijgen? We denken dat op korte termijn (tot drie maanden) de dollar verder omhoog kan. Maar op langere termijn voorzien we vooral een daling van de dollar.

 

Lagere veiligehavenvraag

Een belangrijke reden waarom we denken dat de dollar gaat dalen, is minder vraag naar veiligehavenvaluta’s. Centrale banken en overheden hebben enorme steunpakketten aangekondigd. In veel landen hebben de lockdowns en de andere maatregelen ervoor gezorgd dat het aantal dodelijke coronaslachtoffers is afgenomen. Hierdoor kunnen landen de maatregelen wat versoepelen. Daardoor kan de economie weer herstellen. We verwachten dat de economie in de meeste landen een herstel zal laten zien in de tweede helft van 2020. Beleggers worden dan ook optimistischer. Ze gaan daarom veiligehavenmunten zoals de dollar en de Japanse yen mijden. Waarschijnlijk nemen ze ook meer risico met valuta’s die stijgen als de wereldeconomie en wereldhandel verbeteren.

Meer redenen voor verwachte dollardaling

Op 23 maart kondigde de Fed de start aan van een ongelimiteerd opkoopprogramma. Deze is in grootte niet te vergelijken met eerdere opkoopprogramma’s. De omvang is enorm en ook veel groter dan wat andere centrale banken doen. Vroeg of laat zal de enorme monetaire verruiming van de Fed zijn weerslag hebben op de dollar. Dit gebeurt als de vraag naar veiligehavenvaluta’s opdroogt. Naast dit opkoopprogramma van de Fed zijn er nog meer redenen waarom de dollar waarschijnlijk gaat dalen. Het begrotingstekort in de VS komt door de aangekondigde overheidssteun aanzienlijk hoger uit dan in andere landen. Ook is onze VS-econoom dit jaar negatiever over de economie dan andere analisten. Daarnaast verwachten we minder hoge rentes op staatsobligaties dan andere analisten. Tot slot blijkt uit verschillende waarderingsmaatstaven dat de dollar duur is. Dit zijn allemaal redenen voor beleggers om de dollar in de verkoop te doen.

Herstel EUR/USD later in het jaar

In het kort komt het erop neer dat we denken dat de dollar op langere termijn gaat dalen. Hoe sterk die daling zal zijn hangt (ook) af van de kracht van andere valuta's. De ene valuta zal meer kunnen profiteren van zwakte van de dollar dan de andere. We denken dat de euro maar beperkt kan profiteren van een zwakkere dollar. Er zijn drie redenen hiervoor aan te voeren. Ten eerste verwachten we dat de ECB haar opkoopprogramma verder zal vergroten. Meer nog dan de meeste analisten op dit moment verwachten. Ten tweede voorzien wij dat de economie in de eurozone aan het einde van dit jaar/begin volgend jaar in een lichte recessie belandt (dubbele dip). Tot slot zullen beleggers voorzichtiger zijn om in de euro te beleggen nadat bekend werd dat het Duits Constitutioneel Hof kanttekeningen plaatst bij het eerdere opkoopprogramma van de ECB. Onze raming van EUR/USD voor het einde van 2020 staat op 1,12.

Georgette Boele - Senior Strateeg Valuta's en Edelmetalen

USD door de jaren heen