Javascript is required

Disruptors: De volgende fase van AI: beleggingskans of bubbelrisico?

De basis voor AI is gelegd. De fase van toepassing dient zich aan – met nieuwe kansen voor ondernemingen én beleggers.

Sinds de lancering van ChatGPT staat generatieve AI (GenAI) volop in de belangstelling. Ondernemingen verkennen nu de mogelijkheden om AI in te zetten voor kostenverlaging, capaciteitsuitbreiding en verbetering van cliëntervaringen. Het benutten van het AI-potentieel brengt ook nieuwe beleggingskansen met zich mee.

Eerste fase: de 'enablers' van AI

Beleggers hebben zich tot dusver vooral gericht op aandelen van ‘AI enablers,’ oftewel de ondernemingen die het gebruik van AI faciliteren. Denk aan halfgeleiderfabrikanten, producenten van AI-software en aanbieders van dataopslag in de ‘cloud’. We kunnen dit beschouwen als de eerste fase van het GenAI-tijdperk – een fase die zich op de beurs heeft vertaald in forse koersstijgingen van onder meer halfgeleideraandelen.

Volgende fase: de praktische toepassing van AI

De volgende fase in de ontwikkeling van de AI-markt komt in zicht. We verwachten dat ondernemingen in deze fase gaan proberen AI efficiënter toe te passen.

Zo willen veel ondernemingen AI gebruiken om structuur aan te brengen in de enorme hoeveelheden data waarover zij beschikken. Beter gestructureerde data laat zich ook beter analyseren – wat eveneens wordt gedaan met behulp van AI. Ondernemingen krijgen op die manier meer inzicht in de behoeften van hun cliënten. Zo kunnen zij hun cliënten gerichter bedienen en mogelijk concurrentievoordeel behalen.

Een kijkje in de keuken: klantreviews

Data is een abstract begrip. Om het wat concreter te maken: feedback van klanten is ook data. Webwinkel Amazon, bijvoorbeeld, gebruikt klantreviews om duidelijkheid te geven over de voor- en nadelen van een product. Met behulp van AI wordt de feedback van klanten – die het betreffende product al hebben gekocht – samengevat en overzichtelijk weergegeven op de productpagina van de website. Klanten die interesse hebben in dat product kunnen zo in één oogopslag zien wat andere klanten ervan vonden, zonder dat zij alle reviews hoeven te lezen.

Zulke toepassingen zijn mogelijk dankzij specifieke AI-software waarmee data wordt geanalyseerd. Voor beleggers kan het daarom interessant zijn om te kijken naar aanbieders van dit type AI-software.

Tegelijkertijd vraagt de almaar groeiende hoeveelheid data – en het toenemende aantal cyberaanvallen – om goede beveiliging. Beleggen in cybersecurity ondernemingen is daarom ook zeker het overwegen waard.

Beleggen in een bubbel?

Gaat de hype rond AI-gerelateerde aandelen tot een marktbubbel leiden? Dat zal moeten blijken. Maar het risico van bubbelvorming hoeft beleggers er niet van te weerhouden om mee te liften op structurele langetermijntrends. Sterker nog: als een bubbel zich in de beginfase bevindt, is het juist wenselijk om erin te beleggen.

“Beleggen in een bubbel kan positief resultaat opleveren - zolang je je posities maar bij blijft schaven.”

Joost Olde Riekerink

Expert Aandelenresearch en -advies

Beleggen is een kwestie van spreiding en van discipline. Stel dat u met een deel van uw beleggingsportefeuille wilt inspelen op de AI-trend. U kunt dat doen met individuele aandelen, maar ook met thematische beleggingsfondsen of ETF’s die zich specifiek richten op digitalisering of AI. Als de koersen van uw AI-gerelateerde beleggingen stijgen en het belang in uw portefeuille groeit te sterk dan kunt u de positie weer verkleinen tot de oorspronkelijke omvang. Zo wordt uw portefeuillebelang in AI niet te groot maar blijft u wel meeprofiteren van de trend. Bubbel of niet: liever een paar keer wat afschaven van een positie die te veel uitdijt, dan dat u de hele trend mist.

Lees ook

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

In gesprek over uw wensen en doelen?

Nog geen cliënt bij ABN AMRO MeesPierson?

Maak vrijblijvend kennis en bespreek uw Private Banking mogelijkheden. Maak een terugbelafspraak, of bel ons direct (op werkdagen tussen 9 en 17 uur).

Bent u al cliënt?

Uw Private Banker is uw vaste aanspraakpunt voor vragen over uw vermogen. Geen gegevens bij de hand? Bekijk hier de contactopties.