Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Bedrijfsovername, -overdracht of -verkoop

unieke situaties, unieke benaderingen

Lara Hadjistratis

Head of Wealth Solutions

Meer over Lara Hadjistratis

Is uw onderneming klaar voor een volgende stap? Doorheen de levenscyclus van uw onderneming krijgt u te maken met verschillende belangrijke sleutelmomenten. Deze momenten brengen telkens specifieke uitdagingen met zich mee.

ABN AMRO

Overdragen of niet?

"Het is altijd de vraag wat het juiste moment is om een bedrijf te verkopen. Vaak zit er tussen het moment van het besluit om uw bedrijf van de hand te doen en de werkelijke overdracht wel een jaar of vijf. Onlangs sprak ik met de eigenaar van een reclamebureau, een wereld die bijzonder snel evolueert. Hij was al op leeftijd en had geen zin meer om zijn zaak een nieuwe wending te geven. Een andere cliënt was eigenaar van een bedrijf waar heel wat partijen een oogje op hadden. Toen hij zijn zaak liet waarderen, was hij bijzonder aangenaam verrast door de waarde ervan. Uiteindelijk adviseren we mensen om nu alvast een bedrag veilig te stellen, zodat ze daar goed van kunnen leven en zich geen zorgen hoeven te maken over de toekomst."

ABN AMRO

Bedrijf verkopen: hoe?

"De beslissing is gevallen: u gaat uw bedrijf verkopen. Er volgen gesprekken met de accountant, een fiscalist en uw bank. Op dat moment zetten wij de experts van de verschillende disciplines binnen onze bank aan het werk. Vaak sluit ook iemand van Wealth Solutions aan bij de gesprekken. Zo zorgen we ervoor dat er ook naar de toekomst wordt gekeken en dat er slim wordt nagedacht over zaken zoals onroerend goed. Houden of mee verkopen?"

ABN AMRO

Wat na de verkoop?

"Ondernemers werken vaak keihard en zitten in een ritme van lange werkweken, soms zelfs maanden na elkaar. En dan verkoopt u plots uw bedrijf… Wat nu? Geld is fijn, maar het werk was dat ook. Een jonge cliënt van ons deed onlangs zijn bedrijf van de hand. Maar hij is 40 jaar oud en denkt nog niet aan stoppen. Begrijpelijk. Samen met de cliënt hebben we zijn vermogen zo gestructureerd, waardoor één deel veilig apart is gezet waar hij heel goed van kan leven. En met het andere deel kan hij weer verder ondernemen."

ABN AMRO

Bedrijf overdragen aan familie?

"Er zijn talloze voorbeelden van familiebedrijven die al decennia of zelfs eeuwen bestaan. Welke ondernemer droomt er niet van dat zijn nageslacht het bedrijf voortzet? Maar er is wel een belangrijke voorwaarde: de kinderen moeten er geschikt voor zijn. Bovendien vraagt een overname binnen de familie om een heel specifieke benadering. De hoogste opbrengst is niet het belangrijkste en is ook niet haalbaar voor de nieuwe generatie. In dit kader zijn er tal van mogelijkheden voor een soepele overname, zoals de schenking van het familiebedrijf aan 0% schenkbelasting. Wij begeleiden onze cliënten bij het opmaken van de schenkingsakte en gaan na of alle voorwaarden zijn vervuld om in aanmerking te komen voor dit fiscale gunstregime."

ABN AMRO

Rationeel versus emotioneel

"De keuze om een bedrijf te laten overnemen of te verkopen is lang niet altijd een rationele keuze. Er komt vaak nogal wat emotie bij kijken. Want u verkoopt in zekere zin ook uw kindje. En dat moet in goede handen terechtkomen. Als experts in deze materie streven wij bij een bedrijfsovername steeds naar een optimaal evenwicht tussen het rationele en emotionele aspect. Wij kennen de ondernemer en zijn familie door en door waardoor we de juiste specialisten op het juiste moment bij elkaar kunnen brengen."

ABN AMRO

Ondernemersdossier bedrijfsoverdracht

Is uw onderneming klaar voor een volgende stap? Of denkt u eraan te stoppen? Misschien is één van uw kinderen klaar om in het familiebedrijf te stappen? Wanneer u overweegt uw bedrijf gedeeltelijk of volledig over te dragen komt er veel op uw pad. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang het volledige dossier in uw mailbox.

In gesprek over uw wensen en doelen?

Interesse in bankieren bij
ABN AMRO Private Banking?

Vrijblijvend kennismaken en uw Private Banking mogelijkheden bespreken? Laat uw gegevens achter en we bellen u graag vanuit één van onze lokaal gevestigde kantoren terug.

Bent u al cliënt?

Uw Private Banker is uw vaste aanspraakpunt voor vragen over uw vermogen. Geen gegevens bij de hand? Bekijk hier de contactopties.