Aandelenthema

Piet Schimmel

Senior Expert Aandelenthema's

Coronavirus als versneller van verandering

4 juni 2020 - Als gevolg van de coronacrisis raken langetermijntrends versneld ingeburgerd. Beleggers kunnen van die trends profiteren. We zien kansen op gebieden als online winkelen, digitaal betalen, home entertainment en technologie die thuiswerken mogelijk maakt (zoals cloud computing en cybersecurity). Bedrijven brengen nu ook hun toeleveringsketens dichter bij huis, wat leveranciers van industriële automatisering ten goede komt. En de gezondheidszorg is ineens meer digitaal en op afstand beschikbaar, wat steeds meer nodig is om een vergrijzende bevolking te kunnen bedienen. Bovendien blijven nutsbedrijven ondanks de lage olieprijs kiezen voor duurzame energie en energieopslag, omdat duurzame energie nog steeds de goedkoopste optie is.

 

De afgelopen jaren hebben we veel thematische aandelenrapporten gepubliceerd over meerjarige trends die zowel bepaalde ondernemingen als beleggers daarin ten goede komen. Centraal daarbij staan ontwikkelingen op het vlak van digitalisering, duurzaamheid en consumentengedrag – trends die op langere termijn niet door het coronavirus lijken te worden geschaad. Op korte termijn zal het psychologische of financiële effect van de virusuitbraak waarschijnlijk een nadelige invloed hebben op de consumentenvraag. Maar sommige trends versnellen juist nu, waardoor er in deze onzekere tijden interessante kansen ontstaan voor beleggers.

Online winkelen en entertainment krijgen een boost

Een groot deel van de wereldbevolking wordt gedwongen thuis te blijven en vanuit huis te werken. Deze situatie versnelt het gebruik van online winkelen, sociale media, digitale betalingen en producten voor een gezondere levensstijl. Zelfs aarzelende bevolkingsgroepen worden gedwongen om over te stappen van ‘offline’ naar ‘online’. En we geloven dat consumenten, als zij eenmaal het gemak en de voordelen van online aankopen en diensten ervaren, die overstap niet meer zullen terugdraaien. Voor vermaak zijn de mogelijkheden buitenshuis nu beperkt. Daarom is de populariteit van online entertainment, zoals streamingdiensten en videospelletjes, ook aanzienlijk toegenomen.

Bedrijven tillen digitalisering naar hoger plan

Om thuis of elders te kunnen werken, versnellen bedrijven hun investeringen in cloud computing (ook wel ‘werken in de cloud’ genoemd: het online opslaan van data dan wel gebruikmaken van online diensten en toepassingen). Bedrijven spannen zich ook meer in om te digitaliseren. Met de uitbraak van het coronavirus bleken toeleveringsketens zeer kwetsbaar. Het Amerikaanse Institute for Supply Management (ISM) constateerde in een enquête dat ongeveer 75% van de bedrijven te maken heeft gehad met verstoringen door de lockdowns. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een flexibelere en meer lokale productie. Om kosten te besparen en de flexibiliteit te vergroten, zal er meer automatisering nodig zijn. Om meer te kunnen automatiseren is een beter gebruik van data en een hoger niveau van cyberveiligheid vereist. Deze trend zal ten goede komen aan industriële automatiseringsbedrijven, halfgeleiderfabrikanten, cloud-gebaseerde softwareontwikkelaars en leveranciers van cyber-security.

De gezondheidszorg moderniseert

Als gevolg van het coronavirus heeft de gezondheidzorg een enorme stijging ervaren in online doktersbezoeken, thuisbezorging van online bestelde medicijnen op recept, het op afstand monitoren van de toestand van de patiënt en het uitvoeren van diagnostische tests in de lokale apotheek in plaats van in de dokterspraktijk. Deze mogelijkheden waren eerder al in het leven geroepen, met als doel de efficiëntie en kwaliteit van de zorg te verbeteren. Maar door de lockdowns kregen deze mogelijkheden een boost. Er zullen extra hulpmiddelen nodig zijn om de gezondheidszorg betaalbaar te houden, aangezien de vraag naar gezondheidszorg op de langere termijn toeneemt naarmate samenlevingen vergrijzen. Gelukkig krijgt de gezondheidszorg meer steun van het publiek. Dit creëert een gunstige situatie voor farmaceutische bedrijven en zorgverzekeraars.

Trends rond duurzame energie en energieopslag intact

De vraag van nutsbedrijven naar zonne- en windenergie-installaties is naar verluidt intact. Dit ondanks de coronacrisis en de daling van de olieprijzen. Het opwekken van duurzame energie is in de meeste gebieden nog steeds de goedkoopste optie. Bovendien wordt duurzame energie steeds interessanter dankzij vernieuwingen op het gebied van energieopslag. Duurzame energie is de enige energiebron die volgens het Internationaal Energieagentschap in 2020 een positieve groei zal kennen. We blijven kansen zien in wind- en zonne-energie, maar ook in energieopslag en bedrijven die het elektriciteitsnet verbeteren.

Piet Schimmel - Senior Expert Aandelenthema's