Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Pieter Loose

De beleggingsportefeuille van ondernemer Pieter Loose

"Hoe zou jij nu twee miljoen beleggen?” Die vraag stellen onze vermogenbeheerders aan twee duurzame ondernemers. In welke bedrijven investeren ze? Hoe bepaal je wat een duurzaam bedrijf is? Vandaag: Pieter Loose, CEO van waterzuiveringsbedrijf Ekopak. Hij gaat op gesprek bij Hans Timmerman, vermogensbeheerder bij ABN AMRO Private Banking.
 
Dat duurzame bedrijven beter renderen,daar is Pieter Loose zeker van.. Zelf trekt hij als ondernemer volop de kaart van duurzaamheid. Met zijn onderneming Ekopak helpt hij bedrijven op een duurzame manier aan water, waardoor ze hun watervoetafdruk én waterfactuur verlagen. Ook investeren kan voor hem enkel nog in duurzame bedrijven. Wat adviseert ABN AMRO Private Banking?

1. Het beleggingsprofiel van Pieter Loose

Als vermogensbeheerder stelt Hans Timmerman gepersonaliseerde beleggingsstrategieën voor. Samen met zijn klanten gaat hij op zoek naar de ideale beleggingsportefeuille. Daarvoor bepaalt hij eerst het beleggingsprofiel van Pieter Loose. 

Waardegedreven bedrijven 

Pieter: “Investeren doe ik in een bedrijf dat value driven - oftewel waardegedreven - is. Dat is het allerbelangrijkste. De sector is dan ondergeschikt. Jarenlang was het businessmodel van bedrijven gericht op de wegwerpeconomie: elk jaar meer verkopen, meer produceren. Zo creëer je een massaconsumptie, waarvan we nu de grens bereiken. De grondstoffen raken uitgeput, we kunnen niet meer op dezelfde manier verder.” 

“Omdat die filosofie nu pas aan het veranderen is, kijk ik eerder in de richting van start-ups. Gevestigde bedrijven zitten nog te veel vast in die massaconsumptie. Pas op, niet alle start-ups: enkel bedrijven die een meerwaarde geven aan de maatschappij. Daarnaast kan er ook een hoger rendement worden gehaald uit duurzame bedrijven.. Als je meer investeert in minder, krijg je meer kwaliteit en heb je op langere termijn grotere marges.”

Pieter Loose en Hans Timmerman

2. Beleggingsadvies

Hans: “Op basis van het profiel van Pieter geef ik het advies om te investeren in bedrijven die niet-beursgenoteerd zijn, via Private Equity. Die bedrijven nemen we ook op in onze duurzame fondsen met een langetermijnverhaal. Bij ABN AMRO Private Banking hebben we een gespecialiseerde afdeling die zich daar op focust. “Die afdeling voert een grondige audit uit van de start-ups. Ze screenen onder andere het businessmodel en het team en beoordelen daarnaast de toekomst van het bedrijf. Pas als alle lichten op groen staan, is er de mogelijkheid om te investeren. Belangrijk in die audit zijn de ESG-waarden. Die afkorting staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Alleen als die drie in balans zijn, komen ze in aanmerking.”

Impact Mandaat

“Pieter gelooft in bedrijven die een impact willen maken op een betere wereld . Daarom stel ik ook het Impact Mandaat voor, waarbij je investeert in impactbeleggingen. We spreken dan over bedrijven die de top tien procent uitmaken in de ESG-rangschikking. Naast deze screening op ESG Risk factoren,heeft de bank een tweede methodologie ontwikkeld samen met ISS Oekom. Alleen bedrijven waarbij de omzet netto positief bijdraagt aan een betere wereld, maken kans op een plek in de portefeuille. Bij dit mandaat komen het milieu en de maatschappij op de eerste plaats. Vóór het rendement dus. Al blijft het doel altijd natuurlijk wel een mooi rendement.”

Heeft u zelf vragen over hoe duurzaam uw portefeuille is - of zou kunnen zijn?

Vraag dan een vrijblijvende duurzaamheidsscan van uw portefeuille, of maak een afspraak met een van onze Private Bankers.

Hoe screent ABN AMRO Private Banking duurzame bedrijven?

  1. Negatieve filter (uitsluitingen)

    een aantal sectoren sluiten we automatisch uit. Denk aan het klassieke lijstje van tabak, gokken, bont, of bedrijven die testen op dieren.. Aan dat lijstje voegen we echter nog een sector toe: die van de fossiele brandstoffen. Ook bedrijven die meer dan 5% van hun omzet halen uit een van die sectoren schrappen we.
  2. ESG-score

    we filteren bedrijven op basis van de drie ESG-waarden (environmental, social & governance). Wij investeren enkel in de top of the class.
  3. Zes thema’s (overtuigingen)

    we onderscheiden zes thema’s die belangrijk zijn voor een duurzame wereld. Die thema’s zijn: 

    • efficiëntie (hoe houdt het bedrijf haar bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk), 
    • milieu & klimaat (zoals bedrijven die onderzoek doen om klimaatverandering tegen te gaan), 
    • afval & recycling, 
    • water (hoe beheert het bedrijf haar waterverbruik), 
    • veiligheid thuis & in gemeenschap en 
    • gezond leven (hoe stimuleert het bedrijf een gezonde levensstijl).

Meer lezen

ESG beleggen: van trend naar norm

ESG beleggen is populairder dan ooit. Sterker nog: de vraag is niet óf het klassiek beleggen helemaal zal overvleugelen, wel wannéér. “Eigenlijk is er geen enkel argument om niet voor ESG beleggen te kiezen”, klinkt het bij Hans Timmerman van ABN AMRO Private Banking.

Vier (on)waarheden over ESG- en duurzaam beleggen

De vraag naar ESG beleggingen (beleggingen met respect voor Environmental, Social en Governance factoren) en duurzame beleggingen stijgt: steeds meer beleggers willen naast een financieel rendement ook een maatschappelijk rendement. Maar er heersen ook nog veel vragen. Want hoe zit dat nu juist met het rendement? Is er wel financieel potentieel? We bespreken in dit artikel een aantal belangrijke (on)waarheden die de ronde gaan.

Interview Pieter Loose: “Duurzaam investeren bepaalt de toekomst”

“Bedrijven met een duurzame bedrijfscultuur, daar zit vandaag het rendement.” Meer nog: volgens ondernemer Pieter Loose staan we, na de industriële en digitale revolutie, aan de vooravond van een duurzame revolutie. Voor Pieter Loose is er dan ook geen twijfel mogelijk: investeren doe je in duurzame bedrijven.

Interview Bruno Van Steenberghe: “De bedrijven die investeren in duurzaamheid zijn de bedrijven van de toekomst”

Hoe kijkt een duurzame ondernemer naar beleggingen? Bruno Van Steenberghe is oprichter van Kalani-home en uitgeroepen tot Sustainability Professional van 2022. Zijn visie: investeren in bedrijven die verantwoordelijk handelen.