Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Bruno Van Steenberghe

“De bedrijven die investeren in duurzaamheid zijn de bedrijven van de toekomst”

Hoe kijkt een duurzame ondernemer naar beleggingen? Bruno Van Steenberghe is oprichter van Kalani-home en uitgeroepen tot Sustainability Professional van 2022. Zijn visie: investeren in bedrijven die verantwoordelijk handelen.

 

Het is belangrijk dat alle sectoren naar duurzaamheid evolueren, zonder greenwashing.

 

Maar wat is dat, verantwoordelijk handelen? Het gaat over de drie ESG-waarden (ecology, social en governance), en die zijn voor Bruno Van Steenberghe evenwaardig. Dat past hij ook toe bij zijn eigen bedrijf Kalani-home, dat huishoudlinnen van hoge kwaliteit aanbiedt: elke fase van het productieproces gebeurt op een duurzame wijze.

Zo koopt Kalani-home biologisch katoen – gecertificeerd door het strenge GOTS-label – bij een coöperatie die de landbouwers eerlijk betaalt en investeert Kalani-home in opleidingen over biodiversiteit en regeneratieve landbouw.

Bedrijven verantwoordelijk stellen

Buiten zijn bedrijf wil Bruno Van Steenberghe ook impact maken op het beleid. Hij maakt deel uit van een denktank die een brief naar de Belgische overheid schreef. Het doel: de passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven wettelijk vast te leggen. Wat houdt die passende zorgvuldigheid in? “Bedrijven verantwoordelijk stellen voor hun directe en indirecte invloed op het milieu en de mensenrechten in de hele supply chain,” legt hij uit. “Dat betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt bij elke leverancier, elke onderaannemer, elke schakel in de keten, tot aan de grondstoffen.

Als hij 2 miljoen euro kon investeren, zou hij vooral letten op ethiek, ecologie en goed bestuur van de bedrijven die hij zou steunen. Welke sectoren zou hij kiezen? “Ik zou de voorkeur geven aan duurzame sectoren. Ik heb een hart voor textiel, maar de mobiliteits-, voedings- en dienstensector zijn ook interessant. Het zijn de ‘alledaagse sectoren’. Het is belangrijk dat alle sectoren naar duurzaamheid evolueren, zonder greenwashing.”

Duurzaamheid is geen keuze

Wat zou de impact van die investering zijn? “Naast een milieu-impact en een sociale impact, zou ik graag willen tonen dat er klanten zijn die naar dat soort investering op zoek zijn. Misschien ook anderen inspireren die nog twijfelen over een duurzame investering? Als ik ze moest overtuigen, zou ik zeggen dat het belangrijk is om met je tijd mee te gaan en dat je moet investeren in duurzaamheid om je rendement niet te verliezen."


Hij is er namelijk van overtuigd dat duurzaamheid hand in hand gaat met rendement. Rendement is belangrijk, maar hij wil vooral bepaalde overtuigingen ontkrachten die stellen dat duurzame producten minder goed presteren dan conventionele beleggingsproducten: “Het tegendeel is waar, namelijk dat duurzaamheid de toekomst is. De bedrijven van de toekomst zijn de bedrijven die in duurzaamheid investeren.”

Bruno Van Steenberghe en Rudy Vermeersch

De beleggingsportefeuille van ondernemer Bruno Van Steenberghe

Hoe zou Bruno Van Steenberghes ideale duurzame portefeuille eruitzien? Ontdek hoe hij zijn ideale duurzame portefeuille zou samenstellen met de hulp van ABN AMRO Private Banking.
Bruno Van Steenberghe

Het parkoers van Bruno Van Steenberghe

  • Werkte 18 jaar voor verschillende bedrijven in de textielsector: toezicht op inkoop, kwaliteit en productie, over de hele wereld.
  • Heeft zichzelf een jaar lang opgeleid door bedrijfscases in Europa, Zuid-Afrika, Japan en de Verenigde Staten te bestuderen en de verschillende sociale en milieunormen te analyseren, om zo voldoende ervaring op te doen voor de lancering van zijn eigen duurzame textielmerk.
  • Lancering van Kalani-home in 2016: biologisch, ethisch en fair trade woningtextiel.
  • Won de Sustainability Professional 2022 award