Mijn bedrijf is verkocht. En nu?

Het leven na de verkoop
Een bedrijfsverkoop lijkt voor de buitenwereld vaak een eenvoudig gegeven. Iemand verkoopt zijn bedrijf succesvol en ontvangt daar een bedrag voor. De realiteit is vaak anders. Want wat doet u met het geld dat na de verkoop op uw rekening staat? En hoe gaat u om met de vrijgekomen tijd?

Hoe ondernemers Dirk en Ann hun vermogen hebben geïnvesteerd
Als ondernemer heeft u vermogen opgebouwd waarmee u uw toekomstplannen kunt realiseren, gedeeltelijk of helemaal. Tijdens uw actieve ondernemerschap heeft u waarschijnlijk diverse risico's genomen. Welke risico’s wilt u nu nog nemen met uw vermogen, en welke investeringen passen daarbij? Kiest u voor zekerheid en stabiliteit, of wilt u uw vermogen optimaal voor u laten werken. Ontdek hoe ondernemers Dirk en Ann hun vermogen hebben geïnvesteerd en welke rol beleggen hierin kan spelen.

Een overweldigende fase
De verkoop van uw bedrijf dwingt u min of meer om na te denken over de toekomst. Dit is meestal een proces met de nodige vraagtekens en onzekerheden. Er ontstaat behoefte aan inzicht en tegelijkertijd vraagt u zich af hoe uw leven na de verkoop eruitziet.

De periode na rust en vakantie
Na een welverdiende pauze merk je vaak dat de motivatie om weer actief te worden vanzelf terugkeert. Vakantie heeft een andere betekenis als je niet meer werkt; die lege agenda op maandagochtend kan soms juist uitnodigend zijn om weer gevuld te worden. Heb je er weleens over nagedacht om de nieuwe generatie ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van hun onderneming of om met jouw vermogen een positieve impact op de wereld te maken?
Een nieuwe rol als filantroop
Na de verkoop van uw bedrijf kan het tijd zijn om uw focus te verleggen. Wat is uw nieuwe doel? Wellicht overweegt u om iets terug te geven aan de maatschappij, alleen of samen met uw familie. Gesprekken over uw geefstrategie en familiewaarden kunnen waardevolle inzichten opleveren.
Uw beleggingen diversifiëren met Private Equity
Als ervaren belegger met een aanzienlijk vermogen, wilt u wellicht naast uw liquide beleggingen ook investeren in minder liquide opties. Private Equity Advies kan dan een interessante aanvulling op uw portefeuille zijn.
Impact maken met uw beleggingen
Wilt u graag bijdragen aan een betere wereld? Uw beleggingen kunnen een verschil maken. Door te kiezen voor ESG-beleggen of impactbeleggen investeert u bewust in bedrijven die actief bezig zijn met verduurzaming en duurzaamheid.
Meest gestelde vragen na verkoop bedrijf
Wat nu te doen met het vermogen?
We begrijpen dat u na de verkoop van uw bedrijf misschien het gevoel heeft dat er nog veel te regelen valt, nu het vermogen op uw bankrekening staat. U weet wellicht niet waar te beginnen. Vragen als 'Hoe sta ik er nu voor?' en 'Heb ik voldoende?' kunnen opkomen. We denken graag met u mee, maar ons advies is om het geld eerst een tijdje op een spaarrekening te laten staan. Dit geeft u de ruimte om in alle rust weloverwogen beslissingen te nemen. Na een hectische periode is het belangrijk om even uw rust te nemen.
Heb ik voldoende vermogen om financieel zelfstandig te blijven voor de lange termijn?
Hoewel deze vraag doorgaans voorafgaand aan het verkoopproces wordt beantwoord, kan een verkoop vaak onverwachts plaatsvinden en zich snel ontwikkelen. We begrijpen deze 'achtbaan' als geen ander. Uw leeftijd, persoonlijke wensen en doelen zijn bepalend voor uw Vermogensplanning. Daarnaast moeten we factoren zoals inflatie, het beursklimaat, wijzigingen in het belastingstelsel en lage rente op spaarrekeningen in overweging nemen. Het diversifiëren van uw vermogen kan een interessante optie zijn. We helpen u graag bij het opstellen van een Vermogensplan.
Hoe zorg ik voor een gespreide vermogensopbouw na de verkoop?
Nadat u een paar maanden rust heeft genomen, is het moment daar om te kijken naar een mooie gespreide vermogensopbouw (de zogeheten asset allocatie). Vanwege de hoge inflatie, hoge belastingdruk en een onzeker beursklimaat is spreiding van uw vermogen belangrijk. We brengen uw totale financiële plaatje graag met u in kaart en bespreken uw wensen en doelen. Vervolgens bekijken we via diverse berekeningen wat de impact is als u bijvoorbeeld wilt starten met vermogensoverdracht aan de volgende generatie, (meer) gaat beleggen en/of besluit te investeren in start-ups of vastgoed.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn vermogen zo weinig mogelijk zichtbaar is voor, tijdens en na de verkoop?
Dit is een belangrijk thema waar in de praktijk vaak (te) weinig aandacht voor is. Bewustwording hiervan is heel belangrijk. U kunt al voor de verkoop maatregelen treffen. Denk bijvoorbeeld aan het integraal wijzigen van de juridische structuur. Graag gaan wij hierover met u en uw adviseur(s) in gesprek. Een aantal quick wins waar u uw voordeel mee kunt doen, zijn:
- Geef uw holding een andere naam dan uw onderneming
- Vestig uw holding niet op uw huisadres
Wat kan ik zelf doen nu ik mijn bedrijf verkocht heb?
Ons advies is om het geld een tijdje op een spaarrekening te laten staan. Dit geeft u de gelegenheid om tot rust te komen, tijd door te brengen met familie en vrienden, en weloverwogen beslissingen te nemen. Bekijk onze pagina over het eerste jaar na de verkoop van uw onderneming voor meer inzichten. Na deze periode is het verstandig om na te denken over hoe u de verkoopopbrengst effectief kunt beheren. Misschien voelt u de drang om uw ondernemersvaardigheden opnieuw in te zetten, of wilt u een deel van uw vermogen gebruiken om bij te dragen aan een betere wereld.
Hoe kan ik mijn gezin/ kinderen betrekken bij geven aan goede doelen?
Door de verkoop van uw bedrijf is er wellicht meer tijd ontstaan voor uw gezin en kinderen. Het betrekken van kinderen bij filantropie is een vraag die wij steeds vaker krijgen van relaties. Het is belangrijk om eerst goed stil te staan bij de missie van de familie als geheel maar ook die van de afzonderlijke familieleden. Wat kunnen wij bijdragen aan een betere wereld? Welke rol kan ik vervullen in de donaties die wij doen? Hoe kies en beoordeel ik en wat is dan eigenlijk effectief? Maar ook: hoe deel ik mijn keuzes met mijn familie? Filantropie is een mooie manier om de verbinding tussen familieleden te vergroten. Alles begint met een geefstrategie. De kinderen worden actief betrokken bij het maken van dit richtinggevende plan voor nu en de komende jaren. Ook onderwerpen als uw geefbudget en gewenste manieren van schenken worden besproken.
Hoe kan ik het beste starten met geven aan goede doelen?
Het schenken van geld is een persoonlijke aangelegenheid, die soms zomaar erg complex kan worden. De lijst van maatschappelijke of wereldwijde uitdagingen waaraan u zou kunnen bijdragen is lang. Denk aan de klimaatproblematiek en voedselonzekerheid. Armoede, zowel dichtbij als ver weg. Toegang tot onderwijs voor kinderen. Of innovatieve medische behandelingen. Allemaal even nodig en belangrijk. In het maken van keuzes raden wij onze relaties altijd hetzelfde aan: focus. Begin met het achterhalen van wat u écht belangrijk vindt. Dat geeft richting. Door in gesprek te gaan komen we er samen achter wat u echt belangrijk vindt. Dit resulteert in uw persoonlijke geefstrategie. Dat is een richtinggevend plan voor nu en de komende jaren. Ook onderwerpen als uw geefbudget en gewenste manieren van schenken worden besproken
In gesprek over uw wensen en doelen?

Nog geen cliënt bij ABN AMRO MeesPierson?
Maak vrijblijvend kennis en bespreek uw Private Banking mogelijkheden. Maak een terugbelafspraak, of bel ons direct (op werkdagen tussen 9 en 17 uur).
