Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Ondernemer & Onderneming

Onderneming & Ondernemers

Voor welke uitdagingen staat u als ondernemer?

  • Wij helpen u analyseren wat de beste beleggingsstrategie is
  • Met onze O&O-scan krijgt u een duidelijk inzicht in het rendement van uw portefeuille

Weet u als ondernemer écht wat het rendement van uw beleggingen is?

Een ondernemer die niet precies weet wat het rendement is van zijn of haar beleggingen: het is jammer genoeg te vaak de realiteit. Zo ook Frank, die na een gesprek met ABN AMRO Private Banking een veel transparanter beeld kreeg op zijn beleggingsportefeuille. Zo werd de boekhoudkundige impact en de belastingdruk precies in kaart gebracht en kon er bijgestuurd worden.

Hoe kan ABN AMRO Private Banking u helpen uw vermogen te optimaliseren?

 
"Enkele maanden geleden had ik een gesprek met Frank, een ondernemer die graag een beleggingsportefeuille wilde opstarten met zijn vennootschap”, vertelt Marcel Kunnen, ondernemersexpert bij ABN AMRO Private Banking. “Wat begon als een gesprek over zijn beleggingen, leidde uiteindelijk tot zo veel meer. We hadden zelfs een plan van hoe hij zijn vennootschap binnen enkele jaren kan overlaten aan zijn kinderen.

Analyse van vermogen

Frank is met zijn vennootschap actief in de food industrie en heeft ook een tweede vennootschap waar vooral onroerend goed in zit. Boven die twee vennootschappen bevindt zich een holdingvennootschap. “Hij zit al jaren bij zijn huisbankier, maar bij die laatste geldt er nu een negatieve interest. De optie om met zijn vennootschap te beleggen kwam dus op tafel, en daarvoor kwam hij bij ons aankloppen.” "

Marcel ging meteen aan de slag, onder andere met de O&O-scan (Onderneming en Ondernemer-scan). “Dat is een scan waarbij we een analyse maken van het werkelijke rendement over een bepaalde periode van de beleggingen van de onderneming, na gesimuleerde vennootschapsbelasting. Op die manier kunnen we een helder beeld geven van de belastingdruk die bepaalde belegging kunnen veroorzaken. Maar ook vragen als: ‘Hoeveel kan er belegd worden zonder het KMO-tarief te verliezen’, ‘Wat is het risicoprofiel van de klant?’, ‘Wat is de weerslag van de vennootschapsbelasting op het verwachte rendement?’ of “Met welke instrumenten gaan we de beleggingsportefeuille opbouwen?’ komen aan bod”, legt Marcel Kunnen uit.

 Enterprise and entrepreneur

Verrassing

Vooral dat laatste element zorgde voor een verrassing. “Van het mooie rendement van 6,59 procent dat Frank met zijn privéportefeuille behaalde, zou slechts 3,79 procent overblijven moest hij eenzelfde portefeuille hebben aanhouden binnen de vennootschap - bij verkoop op vandaag. Dat zou geresulteerd hebben in een belastingdruk van 42,4% op deze portefeuille door een samenspel van o.a. belastbare meerwaarden en niet-aftrekbare minderwaarden, zo bleek middels simulatie met onze O&O-scan. Dat maakt meteen het een en ander duidelijk: inzake vennootschapsbelasting zijn er andere regels dan bij de fiscaliteit voor privépersonen. Als u dat niet in rekening brengt, krijgt u een verkeerd beeld."

Plan voor de toekomst

Maar de experten bij ABN AMRO zijn nog een stap verder gegaan. “We hebben het met hem ook gehad over het finale doel van de holdingvennootschap. Zal een van de kinderen dat overnemen? Zijn die kinderen wel geïnteresseerd om aandelen te krijgen van de holding en dus ook van de operationele vennootschap?”, vertelt Marcel. 

Om op die vragen verder in te gaan, kwam ook een Wealth Planning Solutions-specialist aan de tafel zitten. "Wat bleek? Slechts een van de drie kinderen bleek interesse te hebben om actief te zijn in de zaak. Daarom hebben we een plan gemaakt om de spaarpot in de holding geleidelijk aan naar de privé over te hevelen."

"Op het einde van de rit ging Frank met een gerust hart naar huis. We hebben een beleggingsportefeuille aangelegd die rekening houdt met zijn risicoprofiel én het mogelijke effect van de vennootschapsbelasting en we houden de boekhoudkundige last laag. Bovendien is er nu ook een plan rond de opvolging en de vermogensoverdracht naar de volgende generatie. De klant was tevreden. Wij ook."

 
Ondernemersdossier

Meer weten?

Voor welke uitdagingen staat u als ondernemer? En hoe kan ABN AMRO Private Banking u daar bij helpen? Download het ondernemersdossier en ontdek hoe u uw vermogen kunt optimaliseren.

Voor wie is Private Banking?

Bij ABN AMRO Private Banking krijgt u voor elke fase in uw leven ondersteuning van een gespecialiseerde Private Banker. Zo bent u verzekerd van waardevol advies en deskundige dienstverlening op maat. Heeft u een besteedbaar vermogen van € 500.000 en wilt u meer weten over wat ABN AMRO Private Banking voor u kan betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Onze aanpak

Als cliënt van ABN AMRO Private Banking krijgt u uw eigen Private Banker, met wie u uw ideeën kunt toetsen. Hij vraagt kritisch door naar uw motivaties en houdt u scherp in uw beweegredenen. Uw Private Banker en Commercieel Assistent overzien uw totale situatie. En als u specifieke wensen heeft, staat uw eigen team van specialisten voor u klaar.