Cecilia Ziano

viool

Sinds januari 2014 mag Cecilia Ziano zich de eerste violiste noemen van het Quartetto Lyskamm, Daarnaast is ze sinds oktober 2017 eveneens Principal Second van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

Geboren in Turijn in 1991, begon ze op vierjarige leeftijd met haar vioolstudie bij Maestro Fabrizio Pavone volgens de Suzuki-methode. Ze studeerde af met onderscheiding aan het Conservatorium van Turijn bij Christine Anderson, waar zij studeerde bij Dora Schwarzberg en Adrian Pinzaru en daarna bij Salvatore Accardo. Ze vervolgde haar studies in Berlijn in Hanns Eisler Musikhochschule met Kolja Blacher. Tijdens haar opleiding werd Cecilia ondersteund door Associazione DeSono en de Stichting CRT Master dei Talenti uit Turijn.

Vanaf oktober 2013 werkt ze op regelmatige basis mee aan de Berliner Philharmoniker. In november 2014 won ze de auditie voor het Chamber Orchestra of Europe. Ze neemt deel aan het project Spira mirabilis, dat een sterke invloed heeft gehad op haar muzikale ontwikkeling. Onlangs won ze de auditie als Principal Second van het Mahler Kamerorkest. Met het Kwartet voltooide ze haar Masterdiploma bij Heime Müller in Lübeck.

Ze won diverse prijzen bij internationale wedstrijden: de 1ste prijs bij Possehl Wettbewerb, de 2de prijs en speciale prijs bij Schubert und die Moderne in Graz, de 1ste prijs bij G.Bergamo in Lugano en de prestigieuze Borletti Buitoni -Trust speciale kamermuziekprijs 2016, opgedragen aan Claudio Abbado.

In 2016 werd het Quartetto Lyskamm geselecteerd om te resideren bij Amici della musica di Padova en ze zijn nu Quartet in Residence in Rome voor de komende 3 jaar bij Filarmonica Romana die Beethoven op.18 en Bartòk's kwartet spelen.

Ze worden regelmatig uitgenodigd door Società del Quartetto di Milano, Lingotto Musica uit Turijn, Musica Insieme Bologna, Amici della Musica di Firenze, Brahms Festival Hamburg, ProQuartet uit Parijs, en ze waren in residentie bij Aldeburgh Music Festival in Groot-Brittannië. Ze gaven net een concert en masterclasses in de UK aan de Universiteit van Oxford, Faculteit Muziek. In januari verscheen hun eerste cd gewijd aan B. Bartòk kwartetten.

Cecilia speelt een prachtige Fiorini die vriendelijk wordt aangeboden door de Nederlandse Muziekinstrumenten Stichting via www.quartettolyskamm.it

Het Quartetto Lyskamm is een van de meest veelbelovende en succesvolle jonge strijkkwartetten van Italië.

Ik ben altijd onder de indruk geweest van hun volwassenheid, breedte, creativiteit en energie.” Heime Müller (Artemis Quartett)