Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Slimme Beleggingen

Duurzaam beleggen: meer dan een goede investering

“Een duurzame belegging is de enige investering die op lange termijn nog zal renderen. Bedrijven die de duurzaamheidsprincipes niet onderschrijven, gaan hier ontegensprekelijk een prijs voor betalen”, zegt Erik Joly, Chief Investment Officer bij ABN AMRO Private Banking. “Het is dus meer dan investeren in de leefwereld van morgen.”
Erik Joly
Een bedrijf zal duurzaam zijn of zal niet zijn
 

Wat is een duurzame belegging?

Erik Joly: “Bij een duurzame belegging kijkt men niet alleen naar het rendement van een bedrijf. Men houdt ook rekening met de bedrijfsvoering. Hoe duurzaam is het bedrijf? Als belegger investeert men, met andere woorden, ook in de maatschappij en de leefomgeving.”

Wat is een duurzaam bedrijf?

Erik Joly: “Duurzaamheid bij een bedrijf gaat veel verder dan enkel en alleen maar groene energie. Denk maar aan de schoen ‘futurecraft.loop’ van Adidas, dat maar uit 1 soort materiaal bestaat, en dat zonder lijm wordt gemaakt. Het is een recycleerbaar model: van een versleten paar maakt Adidas gloednieuwe schoenen. Maar het is zelfs nog meer dan dat: duurzaamheid zit geworteld in alle lagen van een onderneming.”

Hoe weet u als belegger of een bedrijf duurzaam is of niet?

Erik Joly: “ABN AMRO is pionier op het gebied van duurzaamheid. Zo screenen we bedrijven met onze duurzaamheidsscan. Met die scan bepalen we de ESG-score: de score op vlak van environmental of milieu, social of sociale omgeving en governance of bestuur. Duurzame bedrijven scoren goed voor alledrie de onderdelen.”

Wat houdt ESG precies in?

Erik Joly: “De beoordeling op vlak van milieu is de meest voor de hand liggende. Hoe gaat het bedrijf om met afval? Maakt het gebruik van groene energie? Sociale duurzaamheid gaat dan weer over het sociale beleid van een bedrijf. Hoe gaat het om met haar personeel? Maar ook: wat is haar visie tegenover racisme, gendergelijkheid, kinderarbeid enzovoort. En een duurzaam, deugdelijk bestuur, het derde onderdeel, houdt in zijn beleid niet alleen rekening met de financiële waarde op korte termijn, maar ook met de gevolgen op het milieu, de maatschappij, de mens en de economie.”

Wat is de grootste valkuil voor een duurzame belegger?

Erik Joly: “Sommige bedrijven profileren zich als heel duurzaam, maar is dat wel zo? Vooral in opkomende markten doen bedrijven vaak aan ‘greenwashing’: ze doen zich, met andere woorden, duurzamer voor dan ze in werkelijkheid zijn. Daarom vinden we het als bank zo belangrijk bedrijven te monitoren.”

Waarom is duurzaam beleggen zo belangrijk?

Erik Joly: “Heel simpel. Een bedrijf zal duurzaam zijn, of zal niet zijn. Ondernemingen moeten duurzaam zijn, anders komen ze in de nabije toekomst simpelweg niet meer mee. Duurzaam beleggen is dus niet alleen de toekomst, het gebeurt nu. Wacht er niet mee.”
Duurzaam Beleggen

Belegt u al duurzaam? Of wilt u meer informatie over duurzaam beleggen?

Doe dan hier onze duurzaamheidsscan . U krijgt de duurzaamheidsscore per aandeel of fonds, afgezet tegen de benchmark per sector.

Meer over slim beleggen

7 misvattingen over duurzaam beleggen

Het is niet rendabel, voor geitenwollensokken en het gaat enkel om het klimaat. Rond duurzaam beleggen bestaan heel wat vooroordelen en misvattingen. Onterecht, en daarom weerleggen we de meest hardnekkige.

Beleggen in bedrijven die nu verduurzamen biedt heel wat kansen

“Er liggen kansen bij bedrijven die de transitie naar groen nu inzetten, als ze dat kunnen én willen”, vertelt Vincent Triesschijn, Global Head ESG and Sustainable Investing bij ABN AMRO. Maar hoe vindt u die?

Waarom Michelin duurzaam is en Tesla niet

Duurzaam beleggen, dan denkt u wellicht in de eerste plaats aan aandelen in bedrijven die met hernieuwbare energie of technologie bezig zijn. Maar duurzaamheid is een huis met verschillende kamers, en dus komt u in de duurzame beleggingsportefeuilles van ABN AMRO Private Banking ook verrassende namen tegen. Senior Portfolio Manager Hans Timmerman legt uit hoe hun selectie tot stand komt.