7 misvattingen

7 misvattingen over duurzaam beleggen

Het is niet rendabel, voor geitenwollensokken en het gaat enkel om het klimaat. Rond duurzaam beleggen bestaan heel wat vooroordelen en misvattingen. Onterecht, en daarom weerleggen we de meest hardnekkige.
  1. "Duurzaam beleggen is enkel voor geitenwollensokken"

    Een paar jaar geleden werd het nog als ‘specialty’ aangeboden, maar ondertussen is duurzaam beleggen geen niche meer. Meer en meer investeerders beleggen – een deel van – hun portefeuille duurzaam omdat ze willen bijdragen aan een betere wereld terwijl ze hun vermogen proberen te laten groeien. Het is steeds meer vanzelfsprekend om duurzaam te beleggen: volgens onderzoek zou al meer dan 25 procent van vermogensbeheer duurzaam zijn. Duurzaam beleggen is daarmee geen uitzondering meer, bij ABN AMRO is het zelfs de norm.
  2. "Duurzaam beleggen kost mij rendement”

    Integendeel. Duurzame bedrijven doen het wellicht zelfs beter op termijn, net door de duurzame keuzes die ze maken. Als u enkele jaren geleden duurzaam wilde beleggen, waren er een pak minder mogelijkheden. Vaak ging het om ondernemingen die gespecialiseerd waren in één thema, bijvoorbeeld zonnepanelen. Nu hebben verschillende grote ondernemingen - zelfs veel multinationals - het duurzaamheidslabel gekregen. Daardoor kan u investeren in grote, winstgevende ondernemingen en toch duurzaam beleggen.
  3. “Duurzame beleggingen gaan enkel naar het klimaat”

    Natuurlijk speelt de klimaatverandering een grote rol binnen de duurzame beleggingen, maar het is zeker niet het enige thema. Bij ABN AMRO kiezen we er ook voor om in ontwikkelingslanden te beleggen. Het groeipotentieel is er enorm en kapitaal is er zeer welkom om die groei op zo’n duurzaam mogelijke manier te bekomen. Daar hangt uiteraard een grote voorwaarde aan vast: het land moet concrete plannen hebben om bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
  4. “Mijn geld komt uiteindelijk toch in dezelfde pot terecht”

    Dat is absoluut niet het geval. Met een duurzame belegging maakt u andere keuzes dan met een traditionele belegging. Bijvoorbeeld door beleggingen in wapens, mijnbouw en controversiële olie- en gaswinning uit te sluiten. Van duurzame beleggingen kunt u aannemen dat ze op de lange termijn meer lonen dan traditionele beleggingen. Maar zoals bij elke belegging kunnen bepaalde marktontwikkelingen of politieke beslissingen nadelig zijn. Dat is bij duurzame beleggingen niet anders.
  5. “Duurzaam beleggen gaat enkel om elektrische auto’s en windmolens”

    Een duurzame beleggingsportefeuille bestaat bij ABN AMRO uit bedrijven die financieel én maatschappelijk rendement nastreven. We gebruiken de volgende definitie: ‘Duurzaam beleggen is investeren in ondernemingen die voorop lopen bij het vinden en behouden van de balans tussen mens, milieu en maatschappij’. 

    We kijken daarbij naar ondernemingen met een langetermijnvisie: ze werken aan innovatieve duurzaamheidsuitdagingen, gaan zuinig om met grondstoffen, vervuilen minder, hebben beter contact met mensen en erkennen hun kansen en risico’s. Met andere woorden: bij duurzaam beleggen draait het om het selecteren van ‘duurzame realisten’. Het gaat dus veel breder dan enkel elektrische auto’s en windmolens.

  6. “Mijn aandelen omzetten naar duurzame alternatieven kost me geld”

    Wilt u niet meer investeren in beleggingen die al generaties meegaan en vaak alles behalve duurzaam zijn? Dan kunt u naast de hoofdportefeuille een depot aanhouden waarin u de beleggingen stopt die niet meer in uw strategie passen. Op die manier kost het u niets om over te schakelen naar duurzame alternatieven.
  7. “Het sluit te veel grote, winstgevende bedrijven uit”

    De eerste duurzame beleggers richtten zich op the happy few: de kleine, bijzonder groene bedrijven. Grotere, niet duurzame spelers werden uitgesloten. Dat lijkt logisch, maar heeft het ook het grootste effect? Laten we naar onszelf kijken en eerlijk zijn: we gaan niet allemaal naar de lokale groenteboer om de hoek die enkel verpakkingsloze producten aanbiedt. Neen, de meeste mensen gaan naar de grote supermarkten voor hun boodschappen. Hoewel die bedrijven (nog) niet de allerduurzaamste spelers zijn, verduurzamen ze wel al enorm. Omdat die inspanningen een groot verschil kunnen maken, kunnen ze zeker een plek krijgen in onze duurzame beleggingsportefeuille.
Duurzaam Beleggen

Belegt u al duurzaam? Of wilt u meer informatie over duurzaam beleggen?

Doe dan hier onze duurzaamheidsscan . U krijgt de duurzaamheidsscore per aandeel of fonds, afgezet tegen de benchmark per sector.

Meer over slim beleggen

Duurzaam beleggen: meer dan een goede investering

“Een duurzame belegging is de enige investering die op lange termijn nog zal renderen. Bedrijven die de duurzaamheidsprincipes niet onderschrijven, gaan hier ontegensprekelijk een prijs voor betalen”, zegt Erik Joly, Chief Investment Officer bij ABN AMRO Private Banking. “Het is dus meer meer dan investeren in de leefwereld van morgen.”

Waarom Michelin duurzaam is en Tesla niet

Duurzaam beleggen, dan denkt u wellicht in de eerste plaats aan aandelen in bedrijven die met hernieuwbare energie of technologie bezig zijn. Maar duurzaamheid is een huis met verschillende kamers, en dus komt u in de duurzame beleggingsportefeuilles van ABN AMRO Private Banking ook verrassende namen tegen. Senior Portfolio Manager Hans Timmerman legt uit hoe hun selectie tot stand komt.

Beleggen in bedrijven die nu verduurzamen biedt heel wat kansen

“Er liggen kansen bij bedrijven die de transitie naar groen nu inzetten, als ze dat kunnen én willen”, vertelt Vincent Triesschijn, Global Head ESG and Sustainable Investing bij ABN AMRO. Maar hoe vindt u die?