Tomorrow

Koen Vanmechelen

Labiomista

Als interdisciplinair kunstenaar geniet Koen Vanmechelen internationale faam. Hij richt zich hierbij op de samenvloeiing van kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap.
 
Koen Vanmechelen

Hij trekt de wereld rond op zoek naar visies en antwoorden op vragen over thema’s zoals identiteit, diversiteit, globalisering en mensenrechten. Die antwoorden, works-in-progress, weeft hij aaneen tot kunstwerken en projecten. In zijn grens- verleggende werk staat bioculturele diversiteit centraal. Rond dit thema werkte Vanmechelen de afgelopen tien jaar samen met wetenschappers uit verschillende disciplines. Hij is vooral bekend van zijn ‘Cosmopolitan Chicken Project’ (CCP). Een uniek artistiek project dat hij eind jaren negentig lanceerde. In dit project staat de kip centraal, meer bepaald het kruisen van nationale kippenrassen tot ‘kosmopolitische kippen’. Het project zette Vanmechelen internationaal op de kaart in de kunstwereld en daarbuiten. De kern van het project is niet de kip, noch het ei, maar het kruisingsproces en de diversiteit die daaruit voortvloeit. 

Dezelfde diversiteit kenmerkt ook de andere diersoorten, boerderijen, projecten en stichtingen die samen het werk van de kunstenaar uitmaken. Als een moderne Uomo Universale versmelt Vanmechelen kunst, natuur en kennis, reikend naar iedereen en alles wat hem in zijn tocht kan helpen grenzen te doorbreken. De resultaten van zijn experimenten slaat hij op in elke mogelijke drager: van zeer expressieve schilderijen en tekeningen, over fotografie, performances, sculpturen, video, innovatieve 3D-technieken, glaswerk, (levende) installaties, tot praktische interventies in gemeenschappen en wetenschap. 

Met Labiomista, zijn toon- en werkplek in Genk, brengt Vanmechelen in Genk opnieuw de kunst, wetenschap en maatschappij samen. Naast zijn werkplek is er ook een tentoonstellingsruimte en auditorium. Het achterliggende park, het Cosmopolitan Culture Park met sculpturen, is ook een dierenpark met kippen, alpaca's, struisvogels, lama's en roofvogels. De volledige site brengt de natuur samen met de visie van Vanmechelen op kunst en de toekomst. 

In 2010 ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt en werd hij bekroond met de prestigieuze Golden Nica Hybrid Art Award (Linz, 2013) en Global Artist's Award (Venetië, 2013). Wereldwijd was zijn werk al te zien in meer dan 80 solo- en 220 groepstentoonstellingen. Als veelgevraagde spreker werd hij uitgenodigd op het World Economic Forum (2008) en op verschillende TED-conferenties. 

Meer info: www.labiomista.be