Javascript is required

Update Obligaties: Zijn we nu uit de problemen?

Global weekly

Afgelopen weekend leidden de tariefbesprekingen tussen Amerika en China in Genève tot een positiever resultaat dan verwacht. De partijen kwamen overeen om de tarieven en niet-tarifaire maatregelen na Liberation Day tijdelijk af te schaffen en een universeel tarief van 10% in te stellen.

Per 14 mei is het gemiddelde tarief van de VS op invoer uit China teruggebracht tot ongeveer 41%, terwijl het tarief van China op invoer uit de VS daalde tot ongeveer 28%. Als deze verlagingen heel 2025 worden gehandhaafd, kunnen ze het Chinese bbp met 1,5 procentpunt stimuleren, waardoor er mogelijk minder behoefte is aan verdere fiscale stimuleringsmaatregelen.

Dit markeert een belangrijke verschuiving in de internationale handelsbetrekkingen, waardoor de onzekerheden op de vastrentende markten afnemen. Als gevolg daarvan stegen risicovolle activa, zoals aandelen en hoogrentende obligaties, aanzienlijk.

Naarmate de spanningen afnamen, steeg de rente op Amerikaanse en Europese staatsobligaties, vooral op de korter lopende obligaties, omdat beleggers verwachten dat er minder behoefte is aan renteverlagingen door de centrale banken. Hoewel een volledig herstel van de handel tussen de VS en China misschien niet direct zal plaatsvinden, zijn de onmiddellijke risico's afgenomen.

Tariefverlagingen zouden ook de onzekerheid over de inflatieverwachtingen kunnen doen afnemen, hoewel hogere gemiddelde tarieven nog steeds een opwaartse druk op de inflatie uitoefenen. De impliciete lagere kans op een recessie suggereert dat de economie misschien niet zo afkoelt als eerder werd verwacht, waardoor de inflatiedruk toeneemt. Dit vormt een uitdaging voor de Amerikaanse Federal Reserve, die in haar laatste beleidsverklaring de opwaartse impact van de tarieven op de inflatie en de werkloosheid erkende. Het is onzeker welk effect sterker of directer zal zijn. Wij denken dat het inflatieaspect voorrang zal krijgen, wat waarschijnlijk zal resulteren in het handhaven van het huidige renteniveau in 2025. De markt lijkt deze mening te delen.

De VS kondigde ook een handelsovereenkomst aan met het VK, wat de kredietrisico's verlaagt. De Amerikaanse begroting blijft echter onder druk staan, wat leidt tot stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties. Risicovolle activa, waaronder investment-grade en high-yield bedrijfsobligaties, lieten sterke rally’s zien. Daarbij deden Europese obligaties het uitzonderlijk goed, vanwege het verminderde kredietrisico door lagere gemiddelde tarieven en de vooruitzichten op nieuwe handelsovereenkomsten.

De overeenkomst met het VK omvat verlagingen van de tarieven op auto’s, waardoor de handelsbetrekkingen mogelijk worden versterkt en de marktstabiliteit toeneemt. Voor de eurozone zijn er drie belangrijke gevolgen: verzachting van de mondiale vraag- en aanbodschokken, minder risico dat Chinese goederen de EU-markt overspoelen en de overeenkomst tussen het VK en de VS die mogelijk als model kan dienen voor toekomstige overeenkomsten tussen de EU en de VS, waarschijnlijk rond een basistarief van 10%.

De rally van deze week heeft de meeste risicovolle activa teruggebracht naar het niveau van vòòr Liberation Day, wat wijst op een minimale impact op de lange termijn. Het is echter voorbarig om te beoordelen hoe de extreme onzekerheid de economische cijfers in de komende maanden zou kunnen beïnvloeden. De langetermijneffecten hangen af van de lopende onderhandelingen, waarbij de tarieven tijdelijk worden opgeschort. Investeren in deze rally vereist vertrouwen dat de recente onrust van tactische aard was en niet opnieuw de kop zal opsteken.

Tags

Artikel
Global weekly
Belegger
Beleggen
Obligaties
Actueel

Lees ook