Lilli Maijala

altviool

Lilli Maijala is één van de meest gewilde Scandinavische strijkers. Als violiste heeft ze op alle onderdelen van het muzikale engagement een eigen stijl ontwikkeld. Sinds 2011 is ze hoofd van de Violafaculteit van de befaamde Sibelius Academie in Helsinki en verschijnt ze regelmatig als solist en kamermuzikant op podia in heel Europa.

 

Sinds haar solodebuut op 17-jarige leeftijd met het Oulu Symfonie Orkest is Maijala vertrouwd met de unieke rol van een altvioolsolist. Ze trad op met orkesten als het Helsinki Philharmonic, Lapland Chamber Orchestra, Lahti Symphony Orchestra, Camerata Salzburg, Folkwang Kammerorchester Essen en Tapiola Sinfonietta. Ze gaf de wereldpremière van Lauri Kilpiö's Viola Concerto met de Jyväskylä Sinfonia in 2013. Recenter maakte ze een opname van Pehr Henrik Nordgren's Concerto voor Viola, Contrabas en Kamerorkest samen met bassist Olivier Thiery, Juha Kangas en het Ostrobotisch Kamerorkest. Deze 2019 Alba Records release kreeg uitstekende recensies.

Ze werd door de critici erkend op tal van internationale wedstrijden, waaronder de ARD Competition in München, de Nordic Viola Competition en de Viola Space Tokyo International Viola Competition. In 2003 won ze de eerste prijs op het Klassik Festival Ruhr, gehouden in samenwerking met verschillende muziekacademies in heel Europa.

Op dit moment woont Lilli Maijala in Amsterdam en verdeelt ze haar tijd tussen haar docentschap en vele internationale podia zoals het West Cork Chamber Music Festival, IMS Prussia Cove, Festival Resonances, Peasmarsh Chamber Music Festival, Oslo Kammermusikkfest, Musikdorf Ernen en het Delft Chamber Music Festival. Eerder was ze lid van het veelgeprezen kwartet-lab met leden cellist Pieter Wispelwey, violisten Patricia Kopatchinskaja en Pekka Kuusisto.

Na uitgebreide studies in Duitsland en Scandinavië bij onder andere Diemut Poppen en Lars Anders Tomter, vindt ze het belangrijk om actief bij te dragen aan de vorming van een nieuwe generatie violisten. Maijala speelt voornamelijk op een Jean-Baptiste Vuillaume altviool uit 1870, in bruikleen van de Finse Culturele Stichting, en op een barokaltviool.