Giovanni Gnocchi

viool

De Italiaanse cellist Giovanni Gnocchi uit Salzburg heeft zich bewezen als een van de meest interessante persoonlijkheden van zijn generatie, met een internationale carrière als solist én verfijnd kamermuzikant.

 

Hij maakte zijn debuut als solist op het Hong Kong Arts Festival in een concert samen met Yo-Yo Ma, die hem beschreef als: "een geweldig getalenteerde cellist, die overal waar hij komt een waardevolle bijdrage zal leveren aan de muziek". Hij trad op als solist onder leiding van enkele van de meest prestigieuze dirigenten van de internationale scène, zoals Gustavo Dudamel, Christopher Hogwood, Carlo Rizzi, Pavle Despalj, Michele Spotti, Daniele Agiman, Enrico Bronzi, Daniele Giorgi, Daniel Cohen op het Hong Kong Arts Festival, Wiener Konzerthaus, Mozart-Woche in de Großer Saal van het Mozarteum in Salzburg, Essen Philharmonie, Kurhaus Wiesbaden, Liederhalle Stuttgart, Rosengarten Mannheim en nog veel meer.

Afgelopen jaren speelde hij als solist bij orkesten zoals het Zagreb Philharmonic Orkest, Filarmonica van Teatro La Fenice in Venezia, Camerata Salzburg, Orchestra della Toscana of Florence, waarbij hij de belangrijkste celloconcerten uitvoerde waaronder Dvořák, Schumann, Tsjaikovski's Rococo Variaties, Boccherini Concertos, Haydn, Beethoven Triple, Brahms Double, in Salzburg en in Engeland, en ook Friedrich Gulda's Concerto voor cello en Big Band.

Zeer recentelijk maakte hij zijn debuut als solist op het Beethovenfest van Bonn met Orchestra da Camera di Mantova, waarbij hij direct weer door het orkest werd uitgenodigd voor verdere solistenoptredens.

Het volgende seizoen debuteert hij onder meer Sinfonia Concertante op. 125 van Prokofjev, Schumann Concerto op. 129 met Daniele Agiman en Orkest Rossini van Pesaro. Daarnaast debuteert hij op het Festival Stradivari van Cremona onder leiding van Alexander Lonquich in Haydn Concerto met OTO-orkest del Teatro Olimpico van Vicenza, in Amici della Musica di Firenze in de rol van solist en dirigent van OGI-orkest Giovanile Italiana, Elgar Concerto in Italië en met het Orquesta Sinfónica Nacional de Colombia en dirigent Olivier Grangean in Bogotà en enkele recitals in duo met Andrea Lucchesini en Roberto Cominati.

Hij won de 1ste prijs in de "F. J. Haydn" competitie van Wenen, van de Borletti-Buitoni Trust Fellowship of London (beide met David Trio), hij was laureaat in de Praagse Lente Cello Competitie, A. Janigro Competitie van Zagreb, en in duo op de Parkhouse Award van Londen in de Wigmore Hall.

Giovanni treedt regelmatig op met partners als Leonidas Kavakos, de leden van het Hagen Quartet, Elizabeth Leonskaja, Elizabeth Leonskaja, Pekka Kuusisto, Alena Baeva, Andrea Lucchesini, Alasdair Beatson, Oliver Triendl, Vadym Kholodenko, Cristian Budu, Itamar Golan, Yura Lee, Marco Rizzi, Danilo Rossi, Jens-Peter Maintz, Wolfram Christ, Herbert Schuch, Pavel Gililov.

Hij speelde op het Casals Festival a Prades, Verbier Festival, Septembre Musical Montreux-Vevey, Festival Radio-France-Montepellier, Haydn Festspiele in Eisenstadt en hij wordt regelmatig uitgenodigd door Steven Isserlis op het Open Chamber Music Festival in Pruisische baai in Cornwall.

Hij speelt in duo en trio met Alexander Lonquich en Ilya Gringolts, debuteerde op het Luzernfestival in trio met Olli Mustonen en Alessandro Carbonare, speelde in kamermuziektours in Italië met Leonidas Kavakos en in Nederland met Liza Ferschtman, speelde in Japan bij de inhuldiging van de nieuwe Ark-Nova Concertzaal, als solist bij Teatro Regio of Parma met Mario Brunello, en hij is uitgenodigd voor Ljubljana Cello Fest in Slovenië, Ilumina Festival in Brazilië, Järna Music Festival in Zweden, Delft Music Festival in Nederland, KotorArt Festival in Montenegro, en het Festival Musikdorf Ernen in Zwitserland.

Onlangs speelde hij ook enkele kamermuziekconcerten in Singapore en een solorecital in Hong Kong City Hall voor de Hong Kong International Cello Association. Zijn solo- en kamermuziekoptredens werden uitgezonden door RAI-Radio3, ORF-1 Oostenrijk, RTVSRádio Slovensko, Bayerische Rundfunk 4-Klassik en NPO-Radio4 in Nederland. Hij nam solo- en kamermuziekprojecten op voor Deutsche Grammophone, Stradivarius en voor het University Mozarteum.

Giovanni is al 8 jaar solo-cellist van Camerata Salzburg, gast-cellist in het Royal Philharmonic Orchestra of London met Daniele Gatti, gast-cellist in de Münchner Philharmoniker, Mahler Chamber Orchestra met Daniel Harding, Philharmonia Orchestra of London, Orchestra Mozart met Claudio Abbado en co-hoofdcellist in de London Symphony met Valery Gergiev.

Sinds 2008 is hij lid van het Lucerne Festival Orchestra, waar hij speelt met Claudio Abbado, Bernard Haitink en Andris Nelsons. In 2012 is hij benoemd tot Universitair Hoogleraar Violoncello aan het Universität Mozarteum van Salzburg.

Giovanni studeerde cum laude af aan het Conservatorium "F. Venezze" in Rovigo onder leiding van Luca Simoncini en studeerde vervolgens bij Mario Brunello, Rocco Filippini, Enrico Bronzi, Natalia Gutman, David Geringas, Steven Isserlis, Clemens Hagen, Heinrich Schiff, Ferenc Rados en Sir András Schiff.