Elise Caluwaerts

sopraan & curator

Dankzij haar veelzijdigheid en boeiende persoonlijkheid is sopraan Elise Caluwaerts uitgegroeid tot een gerenommeerde soliste in binnen- en buitenland. Haar liefde voor uitdagend repertoire - van opera tot multidisciplinaire projecten - leidde tot verschillende creaties en opmerkelijke samenwerkingen met internationaal gerenommeerde componisten en ensembles.

 

Tijdens het Sydney Festival 2016 zong ze de veelgeprezen rol van Lei in Pascal Dusapin's kameropera Passion: "De Belgische sopraan Elise Caluwaerts maakte indruk met haar soepele gevoel voor lijn en kracht, met een zwevend, zuiver getint bovenregister en een rijk gekleurd onderregister". (De Australiër).

Bovendien bracht Elise in december 2016 een album uit met spectaculair coloratuurrepertoire met het Sint-Petersburgse Symfonieorkest. Het leidde tot verschillende grote operaproducties, zoals Don Giovanni (Donna Elvira) van Mozart met het Shanghai Symphony Orchestra onder leiding van David Stern en Il Barbieri di Siviglia (Rosina) van Rossini onder leiding van Vegard Nilsen. Hoogtepunt van het seizoen 2017-2018 was de vrouwelijke hoofdrol (Chuan Yun) in de creatie van Enjott Schneiders opera Marco Polo in een regie van Kasper Holten in de Guanghzou Opera (China) in mei 2018.

De talrijke multidisciplinaire projecten waar Elise Caluwaerts aan werkt, bewijzen dat ze de grenzen opzoekt. In 2017-2018 was er de succesvolle literair-muzikale productie Avondrood rond de Vier letzte Lieder van Richard Strauss, een samenwerking met Behoud de Begeerte en geprezen auteur Lize Spit. Op verzoek van het Huis van Vlaanderen cureerde Elise in juli 2019 een artistieke productie waarin kunst, mode en technologie samenkwamen om verleden en heden met elkaar te verbinden. Daarvoor werkte ze samen met VR-producent Wim Forceville en modeontwerper Jasna Rok in het wereldberoemde Legion of Honor-museum in San Francisco.

www.elisecaluwaerts.com