In 2015 ondertekenden 195 landen het akkoord van Parijs. Een wereldwijde missieverklaring om de CO2-uitstoot tegen 2050 naar nul te herleiden en daarmee de temperatuurstijging tot twee graden - liefst zelfs anderhalve graad - te beperken. Dat betekent dat heel veel sectoren drastisch moeten veranderen.
“Elke sector moet de transitie naar groener en duurzamer maken. Niemand ontkomt eraan”, vertelt Vincent. “Bij bedrijven die hun toekomstplannen niet bijstellen – terwijl ze al ruim vijf jaar weet hebben van het akkoord van Parijs – moet u de vraag stellen of dit wel een toekomstbestendige belegging is. Als ze zich daar zelf niet voor klaarstomen is maar de vraag: op welke manier dan wel? Wordt het een destructieve ommezwaai of geleidelijk aan? Dat valt nog af te wachten, maar u kunt er niet op wachten.”
Vincent: “Als u dan heel intuïtief zou handelen, zou u onmiddellijk beleggen in een energiebedrijf dat nu al duurzaam is. Denk maar aan de windmolenparken. Bedrijven die niet duurzaam zijn, sluit u dan uit. Het probleem met die gedachte is dat de bedrijven die nu al enorm duurzaam zijn, vaak ook duur zijn om in te beleggen en uw geld niet per se nog veel opbrengt.”
Wat moet u dan wel doen? “Het is moeilijk om te zeggen welke sectoren wel of niet goed zijn. U moet vooral kijken naar hoe een individueel bedrijf de toekomst ziet. Hebben ze ambitieuze plannen en stomen ze zich klaar voor een duurzame transitie? Dan kunt u overwegen om te investeren in het bedrijf.”
U moet wel rekening houden met enkele factoren. “De bedrijven moeten kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken die nu eenmaal CO2-intensief zijn en technisch gezien niet anders kunnen dan uitstoten. Daar is het verhaal eindig”, legt de duurzaamheidsexpert uit.
Daarnaast moeten bedrijven ook willen veranderen. “Als u zoekt naar een bedrijf met veel potentieel om in te investeren, moet u zeker zijn dat het management een ambitieus plan op tafel kan leggen om te verduurzamen. Dan pas kunt u overwegen om erin te beleggen.”
“U moet goed uw research doen, want cijfers kunnen soms bedriegen. Op dit moment zijn de minst CO2-intensieve sectoren de communicatie-, software- en verzekeringssectoren. Die laatste bijvoorbeeld stoot dan wel amper iets uit, maar is wel gevoelig aan de klimaatverandering. Zij moeten mensen en bedrijven verzekeren die getroffen worden door natuurrampen bijvoorbeeld. Dus daar loopt u weer hogere risico’s.”
Vincent: “We kunnen dus niet globaal zeggen: deze sector wel en deze niet. U moet echt per individuele belegging een inschatting maken, gebaseerd op feiten. Alleen zo kunt u inschatten of uw belegging een slimme keuze is.”