Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Duurzame Sectoren

Waarom Michelin duurzaam is en Tesla niet

Duurzaam beleggen, dan denkt u wellicht in de eerste plaats aan aandelen in bedrijven die met hernieuwbare energie of technologie bezig zijn. Maar duurzaamheid is een huis met verschillende kamers, en dus komt u in de duurzame beleggingsportefeuilles van ABN AMRO Private Banking ook verrassende namen tegen. Senior Portfolio Manager Hans Timmerman legt uit hoe hun selectie tot stand komt.
 

Allereerst: wat begrijpen jullie onder duurzaamheid?

Hans Timmerman: “In de jaren 90 bestond de term ‘duurzaamheid’ nog niet en keek men vooral naar hoe groen een bedrijf was. Maar op vandaag is duurzaamheid meer dan de ecologische aanpak van een bedrijf, we houden ook rekening met het sociale en ethische beleid van de organisatie en hoe het wordt bestuurd, de corporate governance. 

Op sociaal en ethisch vlak willen we weten hoe het bedrijf omgaat met de werknemers, is er vrijheid van vakbond, is er sprake van gelijke kansen op de werkvloer, zet het bedrijf op kinderarbeid in, hoe zit het met de veiligheid en gezondheid van hun werknemers, … Wat corporate governance betreft: wordt een bedrijf goed en deugdzaam bestuurd? Welke controleprocedures gebruikt een organisatie, hoe worden beslissingen genomen, welke actie worden genomen om fraude tegen te gaan, … 

Aan het respecteren van die drie facetten wordt een zogenaamde ESG-score toegekend. En daar gaan wij op af bij onze selectie van duurzame bedrijven. Als een bedrijf duurzaam is, nemen we het op in ons ‘universum’. Dat is een lijst met een 5.000- tal verschillende duurzame bedrijven. Die bedrijven matchen we ook met onze investeringsstrategie: in welke sectoren willen we wereldwijd beleggen?”

 

Negatieve screening

Bedrijven doen zich soms duurzamer voor dan ze zijn. Hoe weten jullie of een bedrijf écht duurzaam is?

“We houden met heel veel aspecten rekening, en gaan daarvoor niet af op de website van een bedrijf. We houden onze lijst up-to-date door samen te werken met een externe, onafhankelijke dataprovider, Sustainalytics. Het is de wereldwijde leider op het gebied van ESG-screening. Wereldwijd beoordelen zij zo’n 13.000 bedrijven op hun ESG-prestaties. Dat gaat over gigantisch veel data, vrij gedetailleerd. Als particuliere belegger kunt u dat onmogelijk zelf uitzoeken. 

Op die 13.000 bedrijven doen we eerst een negatieve screening. Dat wil zeggen dat we bedrijven die met hun produkten of diensten niet bijdragen tot een betere wereld meteen uitsluiten. Het gaat om bedrijven actief in wapenhandel en fossiele brandstoffen. Bedrijven worden ook uitgesloten wanneer meer dan 10% van hun omzet afkomstig is door handel in controversiële energiewinning, tabak, gokken, bonthandel, adult entertainment,… Ook bedrijven die mensen- en arbeidsrechten schenden sluiten we direct uit.”

 

Een win-win

Dan blijven er nog veel bedrijven over. Hoe verfijnen jullie verder de selectie?

“Na de negatieve screening selecteren we de 50 procent bedrijven met de beste ESG-scores, de zogenaamde ‘best in class’. Die overblijvende circa 5.500 bedrijven verdelen we onder in de verschillende sectoren waarop we willen inzetten volgens onze investeringsstrategie. 

In een derde fase verfijnen we onze duurzame portefeuilles verder met de zes duurzaamheidsthema’s van ABN AMRO. Zes thema’s die bijdragen aan een betere wereld: efficiëntie, milieu & klimaat, afval en recycling, water, veiligheid en gezondheid. Een bedrijf als Geberit dat inzet op zuinig sanitair valt daar bijvoorbeeld onder. We selecteren telkens per thema een aantal bedrijven die daar aan voldoen. Onze doelstelling is om in onze duurzame portefeuilles minimaal 20 procent te investeren in die zes thema’s. 

Als laatste stap stellen we een portefeuille op met aandelen van duurzame bedrijven die ook financieel goed scoren, zodat rendement en duurzaamheid samenvallen. Al 20 jaar is het onze doelstelling om minimum hetzelfde rendement te realiseren bij een ‘duurzame’ als bij een ‘klassieke’ portefeuille. Op deze manier wint de klant er gratis een extra portie duurzaamheid en een gerust gemoed bij. Zo werken we mee aan een betere duurzame wereld. Win-win, dus.”

 

Tesla niet, Michelin wel

Welke verrassende namen komen we tegen in jullie portfolio?

Een verrassende naam in onze duurzame portefeuilles is misschien wel Michelin. Het bedrijf zet onder ander in op een duurzame aanpak bij de ontwikkeling van veilige banden die leiden tot minder verbruik. Ook zijn de Michelin banden duurzamer door het gebruik van de koolstof, en natuurlijke rubber, van oude banden. Michelin gebruikt bij de productie ook materalen zoals gerecycled staal van aluminium blikjes, sinaasappel- en citroen schillen,... Het doel is om tegen 2030 veertig procent van de materialen in Michelin banden duurzaam te laten zijn. Tegen 2050 moet dit honderd procent zijn. 

Nog een verrassende naam is Procter & Gamble, dat sterk scoort op corporate governance en volop bezig is met de ontwikkeling van duurzame producten: al 30 procent van hun gamma is duurzaam, ze gebruiken enkel gecertificeerde palmolie, de verpakkingen bestaan meer en meer uit herbruikbaar plastic,… 

Een verrassend aandeel dat niet in onze portefeuille zit is Tesla. Tesla scoort wel goed op ecologisch vlak, maar slecht op het sociale beleid en op goed bestuur.”

Hoe kan ik als particuliere belegger mee het verschil maken?

“We bieden drie verschillende duurzame portefeuilles aan: individuele duurzame aandelen (vanaf 500.000 euro), duurzame fondsen (vanaf 250.000 euro) en het nieuwe Impact Mandaat (vanaf 1.000.000 euro). Dat kleurt nog een stukje groener dan de 50 procent ‘best in class’. In het Impact Mandaat vindt u bedrijven die ‘top of class’ zijn in het 10 procent-segment. Het gaat hier echt om de voortrekkers van de duurzame revolutie, bedrijven die de wereld veranderen. En die kunt u als particuliere belegger mee ondersteunen.”
Duurzame aandelen

Aandelen zijn voor ABN AMRO duurzaam als ze:

  • matchen met de investeringsstrategie van ABN AMRO 
  • door de negatieve screening raken 
  • een goede ESG-score halen 
  • passen bij een van de zes duurzaamheidsthema’s van ABN AMRO
  • financieel goed scoren
Duurzaam Beleggen

Belegt u al duurzaam? Of wilt u meer informatie over duurzaam beleggen?

Doe dan hier onze duurzaamheidsscan . U krijgt de duurzaamheidsscore per aandeel of fonds, afgezet tegen de benchmark per sector.

Meer over slim beleggen

Duurzaam beleggen: meer dan een goede investering

“Een duurzame belegging is de enige investering die op lange termijn nog zal renderen. Bedrijven die de duurzaamheidsprincipes niet onderschrijven, gaan hier ontegensprekelijk een prijs voor betalen”, zegt Erik Joly, Chief Investment Officer bij ABN AMRO Private Banking. “Het is dus meer meer dan investeren in de leefwereld van morgen.”

Beleggen in bedrijven die nu verduurzamen biedt heel wat kansen

“Er liggen kansen bij bedrijven die de transitie naar groen nu inzetten, als ze dat kunnen én willen”, vertelt Vincent Triesschijn, Global Head ESG and Sustainable Investing bij ABN AMRO. Maar hoe vindt u die?

7 misvattingen over duurzaam beleggen

Het is niet rendabel, voor geitenwollensokken en het gaat enkel om het klimaat. Rond duurzaam beleggen bestaan heel wat vooroordelen en misvattingen. Onterecht, en daarom weerleggen we de meest hardnekkige.