Javascript is required

Hoe schenkt u slim aan goede doelen? Ontdek de opties!

U heeft besloten om te schenken aan een goed doel. Maar u weet niet hoe u dit het beste aanpakt. Er bestaan verschillende mogelijkheden om dit juridisch te organiseren en elke vorm heeft andere fiscale gevolgen. 

Een “eenmalige gift”

Wanneer u eenmalig  - of zonder vaste regelmaat - wenst te schenken, kan u een gift overmaken aan het goede doel. De belastingvermindering in de personenbelasting voor gedane giften bedraagt 45% van het bedrag van uw gift – indien  uw gift voldoet aan volgende voorwaarden:

  • de gift moet minstens 40 euro bedragen, per kalenderjaar en per vereniging (deze kan samengesteld zijn uit verschillende stortingen van dezelfde schenker),
  • de gift moet gedaan zijn aan een erkende instelling,
  • de instelling moet een kwijtschrift uitreiken voor de giften die zij ontvangt
  • de gift moet in geld gedaan zijn, en van u alleen komen (dus niet de opbrengst van een collectieve geldinzameling of actie).

Het totale bedrag van de giften waarvoor de belastingvermindering wordt verleend mag nooit meer bedragen dan:

  • ofwel 10% van het totale netto-inkomen;
  • ofwel 408.130 euro (aanslagjaar 2025 - inkomstenjaar 2024).

ABN AMRO Private Banking België kan u helpen om een erkende instelling te selecteren die past bij uw wensen. Er is ook een mogelijkheid om goede doelen te steunen via het charity account van ABN AMRO Private Banking België bij de Koning Boudewijn Stichting (KBS). De Bank selecteert goede doelen na een grondige analyse, deze zijn te linken aan één van onderstaande thema’s:

  • gezondheid en welzijn voor iedereen;
  • gelijke kansen voor iedereen (met name in onderwijs, werk, sport en sociale leven);
  • natuur- en klimaatbescherming;
  • armoedebestrijding.

Ook u kan bijdragen aan de goede doelen die we steunen. 

Een “structurele gift”

Een structurele gift is een donatie aan één of meerdere goede doelen die regelmatig wordt gedaan, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Deze structurele gift kan via een doorlopende opdracht die u hiervoor opstelt waarmee u één of meerdere goede doelen op lange termijn ondersteunt. Een structurele gift kan eveneens worden gedaan via het charity account van ABN AMRO Private Banking België bij de KBS. Ook u kan bijdragen aan de goede doelen die we steunen.

Oprichting van een eigen stichting

Indien u een eigen project volledig wenst uit te werken, kan u overwegen om een stichting op te richten. Dit gebeurt hetzij bij notariële akte hetzij via testament. Belangrijk is voldoende (start)kapitaal te voorzien zodanig dat de stichting haar doelen kan vervullen en leefbaar is. Het vermogen van de stichting dient om een belangeloos doel na te streven in het kader van één of meer welbepaalde activiteiten. De stichting mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de stichters, de bestuurders of aan andere personen, behalve voor het belangeloos doel dat in de statuten is bepaald. De stichting dient minimaal één bestuurder te hebben.

Er bestaan zowel private stichtingen, als stichtingen van openbaar nut. De stichting van openbaar nut moet een van de zeven in de wet opgesomde doeleinden hebben, die gericht zijn op de verwezenlijking van een werk van filantropische, levensbeschouwelijke, religieuze, wetenschappelijke, artistieke, pedagogische of culturele aard. De private stichting mag een ander doel hebben, dat belangeloos dient te zijn (zoals de zorg voor een kind met een beperking).

Oprichting van een Fonds op Naam binnen de Koning Boudewijn Stichting

Onder de koepel van de Koning Boudewijn Stichting (KBS) kan u een eigen Fonds oprichten. Deze oprichting gebeurt onderhands, hetzij tijdens uw leven of hetzij volledig beschreven in uw testament.

Het fonds heeft een bepaald project tot doel. In de Raad van Bestuur zetelt u als oprichter en na uw overlijden een aangeduide persoon, iemand van de KBS en een expert binnen het project dat u wenst te steunen. De KBS helpt om deze expert te vinden.

Een fonds wordt opgestart vanaf 75.000 EUR en blijft bestaan zolang er voldoende budget is om haar doel te realiseren en zolang het te financieren project bestaat. Uw fonds binnen de KBS kan naast haar filantropisch doel nog bijkomstig een last voor u persoonlijk vervullen, zoals het coördineren van zorg wanneer dit nodig zou zijn, samen met uw (zorg)volmachthebber.

Tags

Artikel
Uw vermogen
Actueel
Filantropie
Schenking
Fiscaliteit

Lees ook

Hoe uw vermogen optimaal beheren, vandaag en morgen?

Onze Wealth Planning experts en Private Bankers helpen u graag bij het realiseren van uw professionele en persoonlijke doelstellingen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en heeft u een helder zicht op uw vermogen.