Lucas Brentjens verkocht Yuki: “Het gevoel moet juist zitten”

Wat als een groot bedrijf interesse heeft om je onderneming over te nemen: spring je op de kar of blijf je liever zelf het roer vasthouden? Ondernemer Lucas Brentjens stond enkele jaren geleden voor het dilemma met zijn bedrijf Yuki. Maar ook nadien bleef hij actief als ondernemer.
Wie is Lucas Brentjens?
- Medewerker van het eerste uur van Exact Software, waar hij later CEO werd
- Mede-Oprichter en CEO van Yuki in 2007, dat later werd overgenomen door Visma
- Managing partner van CNBB, een Private Equity investeerder
Waarom heb je Yuki verkocht?
Lucas Brentjens: “Hoewel we onze strategie wat hebben moeten aanpassen over de jaren heen, is Yuki vrij snel uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met maar liefst 200 werknemers. We waren aan het concurreren met de grote spelers in de Benelux, zoals Exact Software. In 2020 stonden we voor de keuze: gaan we zelfstandig door en gaan we het gevecht met de marktleiders aan, halen we kapitaal op om nog harder te groeien of … sluiten we aan bij een andere partij? Uiteindelijk is het dat laatste geworden. Visma kwam op ons pad met de vraag of ze ons bedrijf konden kopen. Een enorme opportuniteit die we echt niet konden laten liggen.

Was dat een moeilijke beslissing?
“Toch wel. Eigenlijk hadden we besloten om extra kapitaal op te halen, tot Visma ons aansprak. We hebben er serieus over moeten nadenken, omdat we nooit echt uitgesproken hadden dat we daarvoor open stonden. Het is ons in die zin een beetje overkomen, maar het paste heel goed bij de levensfase van Yuki op dat moment en Visma’s strategie sloot heel erg aan bij die van ons.”
Hoe verliep de overname dan uiteindelijk?
“Dat liep vrij snel en soepel. Na een kennismakingsgesprek met Visma duurde het slechts enkele maanden voordat de deal rond was. Op emotioneel vlak was het een pak moeilijker. Ik heb Yuki tenslotte mee opgericht en er 15 jaar van mijn leven in geinvesteerd. Maar de goede klik met Visma stelde me enorm gerust. Ik wist dat dit de juiste beslissing was”.
Is dat belangrijk: de klik met een mogelijke overnemer?
“Zeker. Natuurlijk speelt geld een belangrijke rol bij de verkoop van een bedrijf, maar het hoeft niet altijd de meest doorslaggevende factor te zijn. Zeker als het je eigen bedrijf is, moet het gevoel kloppen.”
Praktisch komen er ook heel wat zaken bij kijken. Hoe heb je dat ervaren?
“Wij hadden geluk dat we zelf al veel ervaring hadden met dat soort zaken, maar er komt inderdaad heel wat bij kijken. Ik kan ondernemers alleen maar aanraden om op tijd begeleiding te zoeken van professionals die met een andere blik naar je bedrijf kijken. Die kunnen je bedrijf klaarstomen, je adviseren in hoe je moet communiceren met medewerkers, processen doorlopen, … enzovoort. Bij ons is het allemaal goed verlopen. Na de overdracht ben ik ook nog iets meer dan een jaar aangebleven als CEO en nu nog steeds als adviseur. Een ideaal scenario.”
Wat doe je nu?
“Na Yuki ben ik samen met mijn goede vriend en jarenlange business partner beginnen te investeren in andere bedrijven vanuit een Private Equity insteek. We richten ons op dit moment voornamelijk op het kopen van meerderheidsbelangen in softwarebedrijven die we dan verder uitbouwen. We zijn nog steeds ondernemers, alleen starten we niet meer from scratch maar kopen de basis en bouwen daarop verder. Het is een uitdaging, maar ook erg leuk om betrokken te zijn bij verschillende ondernemingen om hen te helpen groeien.”
Heb je momenten van tegenslag ervaren in je carrière?
“Zeker, tegenslagen horen erbij. Bij zowel Exact als Yuki hebben we moeilijke momenten gekend waarop we onze strategie moesten aanpassen en moeilijke beslissingen moesten nemen. Ook nu als investeerder maken we soms verkeerde keuzes. Het is belangrijk om realistisch te zijn en soms iets los te laten wat niet werkt. Ik denk dat dat een grote les is.”