Update Aandelen: Veel verschuivingen

Oktober staat bekend als een periode van sterke schommelingen in de markt. Vooralsnog heeft de maand die reputatie waargemaakt: het resultatenseizoen trekt zo zijn sporen. Datzelfde geldt voor de olieprijs en de Chinese aandelenmarkt – ook daarin zit flink wat beweging.
Waarschijnlijk wordt de tweede helft van de maand er niet rustiger op. Het resultatenseizoen draait tegen die tijd op volle toeren. En de Amerikaanse presidentsverkiezingen staan voor de deur. De strijd tussen Donald Trump en Kamala Harris gaat vrijwel gelijk op.
In China houdt de hoge marktbeweeglijkheid aan. Beleggers hopen daar op verdere stimuleringsmaatregelen, nadat de markt onder invloed van de aankondiging van een omvangrijk pakket maatregelen eind september snel was gestegen. De huidige terugtrekkende beweging op de Chinese markten wordt ingegeven door teleurstelling over eventuele aanvullende maatregelen. Beleggers zien graag nog meer stimulering, bij voorkeur op begrotingsgebied.
Ondanks dat het resultatenseizoen nog niet op volle toeren draait, is het effect ervan al wel voelbaar. Vooral in de technologiesector werd sterk gereageerd op de winstresultaten en de vooruitzichten. ASML verlaagde de vooruitzichten voor 2025 en werd daarvoor afgestraft met een forse koersdaling. De producent van halfgeleiderapparatuur voorziet een trager herstel op bepaalde eindmarkten. Het gevolg is dat de grote chipmakers (Intel, Samsung, TSMC) de orders voor nieuwe apparatuur lijken uit te stellen. ASML organiseert op 14 november een Capital Markets Day.
Tegenover de tegenvallende resultaten van ASML stonden sterke cijfers van TSMC. De halfgeleiderfabrikant uit Taiwan kwam voor de dag met beter dan verwachte resultaten. Ook de vooruitzichten voor de rest van het jaar overtroffen de marktverwachtingen.
In de consumptie-gerelateerde sectoren viel het resultaat tegen bij zowel LVMH als Nestlé. Het aandeel LVMH had te lijden onder de voortgaande vertraging van de Chinese bestedingen aan luxegoederen. Voor het eerst sinds de coronapandemie daalde de verkoop van kleding en leerwaren. Bij de stimuleringsmaatregelen in China ligt de prioriteit bij de aandelenmarkten en de vastgoedsector. Er is slechts minimale directe steun voor de afzetmarkt van LVMH.
Nestlé heeft de vooruitzichten voor 2024 naar beneden bijgesteld. Het consumptiegoederenconcern gaat op dit moment uit van een autonome omzetgroei van slechts 2% vergeleken met de eerder aangegeven minstens 3%. Nestlé heeft moeite met het terugwinnen van marktaandeel, nadat consumenten vanwege hogere prijzen gingen bezuinigen op merkproducten. De nieuwe bestuursvoorzitter heeft verschillende organisatiewijzigingen aangekondigd die het tempo van de besluitvorming binnen het bedrijf moeten verbeteren. De aandacht van beleggers gaat uit naar 19 november: dan wordt mogelijk nieuwe informatie over de doelstellingen van Nestlé voor 2025 bekendgemaakt.
Joost Olde-Riekerink