Javascript is required

Update Obligaties: Duits plan zet rentes hoger

Global weekly

Maart is een bewogen maand gebleken voor de obligatiemarkt, vooral wat betreft rentes en met name voor Europa.

Recente aankondigingen van Duitsland over een grote obligatie-uitgifte om de infrastructuur en defensie-uitgaven te financieren, hebben aanzienlijke reacties op de Europese schuldmarkten veroorzaakt. Op sommige delen van de curve zijn de Duitse rentes met wel 40 basispunten gestegen. Obligaties van andere Europese landen hebben een reactie in vergelijkbare richting vertoond, zij het niet zo sterk als de Duitse obligaties.

De reden achter deze beweging is dat de verwachte toekomstige budgettaire groei in Duitsland de groei van het BBP zou moeten stimuleren, en de inflatietrend zou moeten stabiliseren die aan het dalen was. Dit heeft de markt gedwongen om de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) die eerder werden verwacht, opnieuw in te prijzen. Bovendien, als er meer schulden op de markt komen, kan een hogere rente nodig zijn om beleggers aan te trekken.

Onze economen presenteren echter een tegengesteld standpunt, aangezien de door de VS opgelegde tarieven uiteindelijk de EU-economie zouden kunnen vertragen. Deze vertraging zou mogelijk de ECB in staat kunnen stellen om de rente te blijven verlagen, zij het in een langzamer tempo dan eerder voorspeld.

Wat de VS betreft, denken we dat tarieven een stagflatie-effect kunnen hebben, dat wil zeggen dat de groei vertraagt en de inflatie iets hoger blijft. De Amerikaanse economie zal wellicht buigen maar niet breken. Daarom verwachten we geen dramatische uitkomsten door de tarieven of zelfs ontslagen in de publieke sector, die de Federal Reserve (Fed) ertoe zouden brengen om de rente voortvarend te verlagen. Onze vooruitzichten voor de VS blijven gericht op hoge rentes.

Wat betreft bedrijfsobligaties blijven de risicopremies (spreads) over alle risicovolle activa duur en stabiel op krappe niveaus voor nu. We verwachten geen verdere verkrapping. Alle maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump implementeert – of ze nu verband houden met tarieven of geopolitieke kwesties – kunnen een negatieve impuls vormen die de risicopremies hoger zou kunnen duwen.

Historisch gezien, wanneer risicopremies op risicovolle activa deze huidige krappe niveaus hebben bereikt, zijn hun rendementen altijd negatief geweest. Hoewel het exacte moment daarvan moeilijk te voorspellen is, is het waarschijnlijk dat het uiteindelijk zal gebeuren. Daarom raden we niet aan om de allocaties naar deze activa te verhogen en houden we een onderwogen positie in onze portefeuille. Onze voorkeur gaat uit naar veiligere Europese obligaties, die naar verwachting vergelijkbare rendementen zullen bieden als risicovolle activa, maar zonder hun neerwaartse risico.

Tags

Artikel
Global weekly
Belegger
Beleggen
Obligaties
Actueel

Lees ook