Marktcommentaar: Donald Trump, 47e president van de Verenigde Staten

Na een campagne vol onverwachte wendingen heeft de Republikeinse kandidaat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Op 20 januari 2025 zal Trump beëdigd worden als 47e president van de Verenigde Staten. De volledige uitslag van de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres is nog niet binnen. Wel is het inmiddels duidelijk dat de Republikeinen een meerderheid hebben behaald in de Senaat.
Speerpunten van Trumps beleid
Drie thema’s van Trumps verkiezingsprogramma zullen in de komende kwartalen waarschijnlijk impact hebben op de Amerikaanse economie en op de wereldeconomie.
Op het fiscale vlak heeft Trump aangekondigd dat hij de belastingtarieven voor Amerikaanse ondernemingen wil verlagen. Dat komt ten goede aan de winstgevendheid van deze bedrijven. Maar het zou er ook toe kunnen leiden dat het Amerikaanse begrotingstekort verder oploopt.
Ten aanzien van de handel heeft Trump al laten doorschemeren dat hij hogere heffingen wil introduceren op geïmporteerde goederen, vooral goederen vanuit China. Dat Trump een strenger handelsbeleid wil voeren is niet nieuw. Ook tijdens zijn eerste presidentstermijn heeft hij hogere importheffingen ingevoerd op een breed scala aan producten.
Ten slotte wil Trump via strengere regelgeving de immigratie naar de VS aan banden leggen. Dit kan een sterk effect hebben op de Amerikaanse arbeidsmarkt.
Wat is het effect op de financiële markten?
We denken dat de overwinning van Trump goed nieuws is voor de aandelenmarkten. De door hem voorgestelde belastingverlagingen voor bedrijven komen de winstgevendheid van die bedrijven namelijk ten goede. Aandelenmarkten reageerden in eerste instantie dan ook positief op de verkiezingsuitslag. Voor de obligatiemarkten is de overwinning van Trump minder gunstig. Want we verwachten dat de inflatie onder de regering-Trump hardnekkiger zal blijven. Daarnaast zal het Amerikaanse begrotingstekort toenemen – dat zou ook het geval zijn geweest onder Kamala Harris, maar in mindere mate. We zagen vanmorgen inderdaad dat de Amerikaanse obligatiemarkten daalden, waarbij de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties steeg. In Europa gingen de obligatierentes juist omlaag, omdat het verkiezingsresultaat minder gunstig is voor de Europese economie (export). Verder zagen we de Amerikaanse dollar sterker terrein winnen, mede dankzij de hogere renteverwachtingen.
Vooruitkijkend na de eerste reactie in de financiële markten: veel hangt af van de daadwerkelijke beleidsmaatregelen die Trump gaat doorvoeren en de snelheid waarmee dat gebeurt. Dit geldt in het bijzonder voor Trumps plannen om de handelstarieven te verhogen. Uit eerdere analyses van ABN AMRO bleek dat hogere importheffingen een negatief effect kunnen hebben op de wereldwijde economische groei, met inbegrip van de groei in Nederland.
Onze beleggingsstrategie
In ons basisscenario verwachten we een zachte landing van de wereldeconomie, waarbij de inflatie afneemt zonder dat de economie in een recessie belandt. In dit scenario wordt de economie ook ondersteund door centrale banken die de rente verlagen, met name in de VS en in Europa.
We blijven overwogen in aandelen. Daarbij geven we de voorkeur aan Amerikaanse aandelen boven Europese. We staan neutraal tegenover aandelen uit opkomende markten. Ook zijn we licht overwogen in obligaties – in het bijzonder Europese staatsobligaties, die kunnen profiteren van renteverlagingen door centrale banken.
Olivier Raingeard
Hoofd Aandelenstrategie