Javascript is required

Digital Twinning: een noodzakelijke investering, ook voor KMO’s

De maakindustrie kent een belangrijke ontwikkeling: Digital Twinning - de creatie van een ‘digitale dubbelganger’ van een fysiek product of proces. Digital Twins kunnen worden gebruikt om een object of proces beter te begrijpen, om te voorspellen hoe het zich in bepaalde omstandigheden zal gedragen en om het uiteindelijk te optimaliseren. In dit artikel bespreken we de verschillende voordelen én de noodzaak om deze manier van werken ook toe te passen in uw bedrijf.

(Digital) Twinning is winning

Om het belang van Digital Twins te onderstrepen bekijken we het gebruik hiervan doorheen het volledige productieproces. Zet u deze in tijdens de ontwerpfase van een product? Dan kunt u kosten besparen, de time-to-market inkorten en minder materiaal verspillen. Een sprekend voorbeeld is Maserati, die het digitale ‘prototype’ bloot stelde aan testritten op een digitaal race circuit. Zo bespaarde Maserati niet alleen op de materiaalkosten, maar was de fabrikant bovendien in staat de ontwerpfase dertig procent sneller te doorlopen. Tijdens de productiefase kan het simuleren van het productieproces worden benut om vast te stellen of er knelpunten zijn. Op die manier kunt u vaak de eerste serie meteen foutloos produceren. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en zorgt voor een betere benutting van je capaciteit. Ook in de derde fase, waarin het product wordt gebruikt door de klant, kan Digital Twinning nuttig zijn. Een voorbeeld daarvan is ‘predictive maintenance’, waarbij de Digital Twin gekoppeld is aan sensoren in het product. Zo kunt u bijvoorbeeld slijtage meten en vervolgens de nodige actie ondernemen om dit tegen te gaan. 

Naast deze en andere voordelen biedt Digital Twinning ook de mogelijkheid om het zakenmodel te laten evolueren naar meer dienstverlening. Vraag het volledige rapport aan voor een gedetailleerd overzicht van de voordelen en krijg ook onze andere ondernemersdossiers en sectorrapporten.

Van ‘nice-to-have’ naar ‘must-have’

Voor veel maakbedrijven zal Digital Twinning de volgende jaren niet langer een ‘nice-to-have’ zijn maar een noodzaak worden. Grote afnemers werken al met Digital Twinning en verwachten dat hun leveranciers zich hieraan aanpassen. Er wordt steeds vaker ‘traceability’ geëist, informatie over de precieze herkomst van alle materialen en componenten. Dat betekent dat toeleveranciers een goede administratie moeten bijhouden van alle gebruikte onderdelen. Alle onderdelen van een systeem moeten uiteindelijk precies bij elkaar passen, dus is het van belang dat alle partijen over de juiste actuele informatie beschikken. Gebruik jij geen Digital Twin? Dan heb je als leverancier alvast een voetje voor.

Kostelijke grap?

Het creëren van een digitale dubbelganger van een product kan dan wel aanlokkelijk én noodzakelijk klinken, maar is het ook betaalbaar? Voor KMO’s was Digital Twinning pakweg twintig jaar geleden onbereikbaar, maar nu gelukkig niet meer. Sensoren en rekenkracht via de ‘cloud’ zijn de laatste jaren veel goedkoper geworden en de simulatiesoftware wordt steeds gebruiksvriendelijker. Daardoor kunnen ook KMO-ondernemers met Digital Twinning aan de slag zonder miljoenen te moeten investeren. Bij een simpele toepassing van Digital Twinning in de maakindustrie zijn de kosten bovendien snel terugverdiend.

Lees ook

Digital Twinning Rapport NL

Rapport: Digital Twinning, de nieuwe concurrentieslag in de maakindustrie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden, voordelen en uitdagingen rond Digital Twinning? Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang het volledige rapport in uw mailbox.

Ontdek onze unieke aanpak voor ondernemers: privé én professioneel

Als ondernemer komt er veel op uw pad. Met ons aanbod voor ondernemers en hun ondernemingen wordt de kracht en kennis van Corporate Banking en Private Banking gebundeld. Hierdoor kunnen wij u sneller en beter van dienst zijn, omdat we als een gespecialiseerd team voor zowel uw zakelijke als privé-behoeftes optreden. Door onze uitgebreide kennis op vlak van belangrijke transitiethema’s zoals energie, digitalisatie en mobiliteit, zorgen we er daarnaast voor dat uw onderneming en uw vermogen beschermd zijn én kunnen groeien in de snel veranderende wereld van morgen.