Javascript is required

5 slimme strategieën om het vermogen van uw onderneming te laten groeien in onzekere tijden

In een economische omgeving waarin inflatie en een potentiële belastinghervorming ons boven het hoofd hangt, is het voor ondernemingen van cruciaal belang om efficiënt vermogen op te bouwen. Hoewel de spaartegoeden bij banken in België het laatste jaar voor het eerst sinds lang licht zijn gedaald, blijft het totaal astronomisch hoog op bijna 300 miljard. Met de laag blijvende rente op spaartegoeden moeten ondernemingen nog meer dan voorheen op zoek gaan naar alternatieven voor traditionele spaarboekjes. In dit artikel geven onze experts 5 slimme strategieën om het vermogen van uw onderneming op een rendabele en veilige manier te laten groeien.

Strategie 1: Maak de nodige administratieve inspanningen

Een van de belangrijkste aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij beleggen binnen een vennootschap, is de boekhoudkundige complexiteit. In tegenstelling tot privébeleggingen, moeten alle beleggingen binnen de vennootschap nauwkeurig worden geboekt. Dit betekent dat zelfs een gediversifieerde portefeuille van individuele aandelen en obligaties veel administratieve inspanningen kan vereisen.

Strategie 2: Bepaal het risicoprofiel van de vennootschap

Bij het bepalen van de portefeuilledoelstellingen voor een vennootschap, is het belangrijk om rekening te houden met uw risicoprofiel. Een populaire keuze voor beleggen binnen een vennoot schap zijn DBI-bevek beleggingsfondsen, omdat deze beleggingen in aanmerking komen voor een verlaagde belastingdruk op meerwaarden en op dividenden. Besef echter dat een DBI-bevek een hoog aandelenrisico met zich meebrengt en niet geschikt is voor alle beleggers. Daarom bepaalt u best op voorhand het risicoprofiel van de vennootschap, alvorens beleggingsbeslissingen te nemen.

Strategie 3: Kies voor actief beleggen

Investeren in financiële activa, zoals bedrijfsobligaties en aandelen, is een logische beleggingsstrategie. Door actief te beleggen, kunt u als ondernemer namelijk rendement genereren op uw vermogen en tegelijkertijd bijdragen aan de algemene economische groei.

Strategie 4: Haal geld uit uw vennootschap

Wanneer u om uiteenlopende redenen cash nodig hebt uit uw vennootschap, zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen. Zo kunt u kiezen voor een loon- of dividendenuitkering, een aanleg van liquidatiereserve, een kapitaalvermindering of een VVPRBis-regeling.

Strategie 5: Kies voor een duurzame beleggingsstrategie

Wenst u vermogen op te bouwen in uw onderneming? Dan is een goed begrip van de fiscale wetgeving en processen daarbij essentieel. Zeker in tijden als vandaag, waarin de regering mogelijk een fiscale hervorming plant, is dit cruciaal. Fiscale regelgeving mag echter niet de enige drijfveer zijn voor beleggingsbeslissingen. Het is veel duurzamer om een beleggingsstrategie uit te werken die past bij de financiële doelstellingen en het risicoprofiel van de onderneming.

Lees ook

Ondernemersdossier NL

Dossier: Uitdagingen voor u als ondernemer

Wilt u meer weten over de mogelijkheden, voordelen en uitdagingen rond vermogensopbouw in uw onderneming? Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang het volledige rapport in uw mailbox.

Ontdek onze unieke aanpak voor ondernemers: privé én professioneel

Als ondernemer komt er veel op uw pad. Met ons aanbod voor ondernemers en hun ondernemingen wordt de kracht en kennis van Corporate Banking en Private Banking gebundeld. Hierdoor kunnen wij u sneller en beter van dienst zijn, omdat we als een gespecialiseerd team voor zowel uw zakelijke als privé-behoeftes optreden. Door onze uitgebreide kennis op vlak van belangrijke transitiethema’s zoals energie, digitalisatie en mobiliteit, zorgen we er daarnaast voor dat uw onderneming en uw vermogen beschermd zijn én kunnen groeien in de snel veranderende wereld van morgen.