Javascript is required

Update Aandelen: Cijferseizoen van start

Global weekly

Nu het cijferseizoen net is begonnen, hebben nog maar een paar bedrijven hun resultaten voor het vierde kwartaal bekendgemaakt. Traditioneel zijn het de Amerikaanse banken die als eerste rapporteren. 

De grote kredietverstrekkers hebben hun op één na meest winstgevende jaar achter de rug, dankzij renteverschuivingen en een stijging van de provisies voor investeringsbanken. Deze hogere winsten komen onder andere door de marktvolatiliteit als gevolg van de verkiezing van Trump en zijn verwachte beleid, samen met onverwacht sterke banencijfers die de renteverwachtingen van de Federal Reserve beïnvloeden. Met name Goldman Sachs en JPMorgan behaalden recordinkomsten uit de handel, terwijl Wells Fargo de inkomsten uit zijn investment banking aanzienlijk zag stijgen. Onder de regering Trump verwachten Amerikaanse banken gunstigere besprekingen over regelgeving, minder toezicht en lagere kapitaaleisen. Dit optimisme heeft geleid tot hogere uitbetalingen aan aandeelhouders. Zo heeft Citigroup een aandeleninkoop van USD 20 miljard gepland. Tot nu toe zijn de aandelenkoersen van de vier grote banken dit jaar met gemiddeld 7,6% gestegen.

Ook Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) maakt een sterke start met indrukwekkende resultaten en optimistische vooruitzichten. Gedreven door de vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) hardware, heeft TSMC een hoger dan verwachte kwartaalomzet voorspeld. Ook zijn er plannen om USD 38 à 42 miljard te investeren in upgrades, ondanks de aanhoudende spanningen tussen de VS en China. De robuuste prestaties van TSMC voeden het optimisme over de groei van AI, met potentiële winsten in smartphonechips, pc's die geschikt zijn voor AI en uitbestedingsorders van Intel.

De eerste resultaten van Shell wijzen eveneens op een sterk begin van het jaar, gestimuleerd door stijgende olieprijzen. Dit benadrukt de verschuivende dynamiek in de energiesector, aangezien Trump heeft beloofd de energieprijzen te verlagen, ofwel door de binnenlandse olieproductie te stimuleren, ofwel door de Russische oliesancties te verlichten als er een vredesakkoord met Oekraïne wordt bereikt.

Volgens de consensus van Bloomberg stijgen de winsten van S&P 500-bedrijven tussen de 5 en 10%, terwijl de inkomsten zo rond de 5% zullen toenemen. Veel van de aandacht zal uitgaan naar grote techbedrijven, met name op het gebied van AI-ontwikkelingen. Aan de andere kant zullen Europese bedrijven naar verwachting slechts bescheiden winsten boeken - tot 5% groei in zowel winst als omzet. Dit is grotendeels te wijten aan zwakke autoverkopen en een trage Duitse economie. 

Europese bedrijven kunnen eveneens problemen ondervinden van mogelijke Amerikaanse tarieven, en de Amerikaanse export kan worden beïnvloed door de sterke dollar. Gezien deze onzekerheden zullen Europese bedrijven waarschijnlijk voorzichtig zijn in hun prognoses, vooral wat betreft de impact van nieuwe tarieven van de aankomende regering Trump. De recente daling van de euro ten opzichte van de dollar biedt echter enige verlichting voor EU-bedrijven, en in het bijzonder voor Duitse autofabrikanten. Extra steun zou kunnen komen van mogelijke renteverlagingen door de Europese Centrale Bank.

Jan Wirken

Tags

Artikel
Global weekly
Belegger
Beleggen
Aandelen
Actueel

Lees ook