4 misvattingen over ESG en duurzaam beleggen

De vraag naar ESG-beleggingen (beleggingen met respect voor Environmental, Social en Governance factoren) en duurzame beleggingen stijgt: almaar meer beleggers willen naast een financieel ook een maatschappelijk rendement. Toch doen er nog veel verkeerde veronderstellingen de ronde. Een gesprek met Joachim Aelvoet, Country Executive bij ABN AMRO België.
1. ESG- beleggen en duurzaam beleggen staat gelijk aan minder rendement
Joachim Aelvoet: ‘Het is nog altijd een misvatting dat ESG- en duurzame beleggingen hand in hand gaan met een lager rendement. Wij zien in onze eigen resultaten, die meer dan 10 jaar terug gaan, dat deze veronderstelling niet klopt. Die langere termijn, over een bepaalde beleggingshorizon heen, is natuurlijk wel van belang. Het is ook logisch dat op lange termijn het rendement niet noodzakelijk lager uitvalt. Een voorbeeld? Volgens het Klimaatakkoord van Parijs moeten we onze CO2-uitstoot drastisch beperken. Een gevolg daarvan is dat oliemaatschappijen die een bepaald percentage aan brandstoffen op voorraad hebben, die mogelijk niet kunnen gebruiken. Dat heeft een impact op hun toekomstige winsten en waardering. Op korte termijn kun je zeggen dat oliebedrijven het heel goed doen. Maar op langere termijn ziet het plaatje er hoogstwaarschijnlijk helemaal anders uit. Bedrijven die begrijpen wat op hen af komt, daar zit het potentieel.
2. ESG- of duurzame beleggingen maken toch geen echt verschil
Joachim Aelvoet: ‘Of je het nu wilt of niet: beleggingen hebben een impact. Altijd. Wat je zelf bepaalt is of die impact positief is of negatief. Daarom investeren wij veel in het gesprek over het niet-financiële luik bij onze klanten. Je krijgt van ons niet alleen inzicht in je rendement, maar ook in de impact van je portefeuille. Hoeveel CO2-uitstoot compenseren je beleggingen? Volgt je portefeuille de klimaatdoelstellingen? Daarbij focussen we niet alleen op het ecologische, maar kijken we bijvoorbeeld ook naar de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.’
3. ESG- en duurzaam beleggen biedt weinig financiële mogelijkheden
Joachim Aelvoet: ‘Vergelijk het met de vierde industriële golf, of recenter de digitalisering: die brachten veel potentieel voor wie vroeg instapte en wie de boot miste, ging kopje-onder. Nu krijgen we met de duurzaamheidstransitie eenzelfde scenario. Wij gebruiken onze expertise als bank om de juiste bedrijven te selecteren: bedrijven die al heel goed scoren op ESG-vlak en innovatieve bedrijven die bijdragen aan toekomstgerichte duurzaamheidsthema’s, zoals gezond leven, water, afval en recycling, energie-efficiëntie en veiligheid. Ook de energietransitie is meer dan ooit een hot topic, door de actuele oorlogssituatie.
De meerderheid zijn bedrijven die in het peloton zitten. Ze zijn zeker nog niet de beste van de klas, maar hebben wel de ambitie om de transitie mee te dragen. Daar zit economisch echt potentieel en verwachten we de grootste versnelling. We zijn ervan overtuigd dat de technologische vooruitgang, productinnovatie en procesmatige optimalisatie zullen leiden tot meer winstgevendheid, een versnelling van de winstgroei en uiteindelijk tot een hogere waardering op de markten.’
4. Beleggers durven (nog) niet te kiezen voor ESG- en duurzaam beleggen
Joachim Aelvoet: ‘Er is zeker bewustzijn, maar ook voorzichtigheid en twijfel. We hebben een forse versnelling gezien, vooral door de impact van de komende generatie. Als je kind spijbelt om te betogen voor het klimaat, begin je als ouder ook na te denken. Al zijn er inderdaad nog twijfels. Het is dan ook geen makkelijk onderwerp. Investeer je bijvoorbeeld in kernenergie? Daar bestaat geen eenduidig antwoord op. En dat gesprek willen wij echt voeren met onze klanten. De belangrijkste boodschap is: zoek de juiste sparringpartner om het erover te hebben en om je te begeleiden.